20 kjappe med Petter Rypdal

* Fullt navn: Petter Mekvik Rypdal

* Alder: 27

* Øvelser: 5000m-Halvmaraton

* Klubb: Tjalve

* Yrke/studier: Adjunkt

* Sivilstatus: Samboer med Maria Wågan

* Personlige rekorder på utvalgte distanser: 3000m: 8.05,39. 5000m: 14.07,03. 10 000m: 29.21,23. Halvmaraton: 1:03:25.

1. Tre ord som beskriver deg som henholdsvis person og idrettsutøver? Avslappet, positiv og dedikert.

2. Hva betyr idretten for deg? Løping betyr veldig mye for meg. Det er en arena for konkurranser og trening, samt å møte hyggelige likesinnede.

3. 3 ”fun facts” om deg selv? 1) Jeg har autografen til Cristiano Ronaldo. 2) Spiser altfor ofte loff. 3) Lar løpeskoene bli igjen i hagen istedenfor å ta de med inn i leiligheten.

4. Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i? Man trenger ikke alltid å varme opp så lenge før konkurranser. Da jeg satte persen min på 5000m i fjor kom jeg til stadion ca. 20 minutter før start etter å ha sittet i en folksom og kokende T-banevogn som sto fast mellom to stasjoner i 90 minutter. Hadde ikke all verdens tro på at det skulle gå bra, men perset med 17 sekunder likevel. Jeg starter vanligvis oppvarmingen ca. 45 minutter før løp, bare så det er sagt.

5. I februar tok du EM-kravet på halvmaraton med 1:03:25 i Barcelona. Hvor fort antar du det er mulig å løpe på distansen i årene som kommer? Det skal være mulig å løpe på 1:02-tallet, men det krever mye trening og masse kontinuitet.

6. Hva er det optimale målet med idrettskarrieren? Målet er å se hvor fort det går an å løpe på langdistanse og delta i EM.

7. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i? Jeg spilte fotball til jeg var 18 år, så må nesten være det. Det er riktig nok lenge i mellom hver kamp og de siste årene er de eneste kampene jeg har spilt den årlige kampen i skole cupen mellom lærerne og elevene før sommerferien. 

8. Forbilde? Har ingen spesielle forbilder, men jeg blir ofte motivert av å se de som lykkes i idrett på tv.

9. Hvis du kunne invitert til en 4-stjernersmiddag med hvem du ville - død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Det ville nok blitt en kjedelig middag med for mange døde, så da inviterer jeg Ola Sakshaug, Marius Skjelbæk, Dennis Rodman og Tom Nordlie. Maria lager maten. 

10. Hvor danser din “perfekte dag” ut? Sommer i Trøndelag, 25 grader og sol. Dagens trening består av to rolige langturer. Mellom/etter øktene ser jeg på fotball-VM/EM på tv eller slapper av på verandaen.

11. Har du noen uvaner? Jeg drikker mange kopper kaffe om dagen.

12. Har du noen ritualer? Jeg har ingen spesielle ritualer eller ting som jeg må gjøre før løp. Stram skoene og ta i.

13. Hva er din ”guilty pleasure”? Det må være loff med Nugatti og Justin Bieber når jeg egentlig liker hard rockemusikk.

14.  Beste idrettsopplevelse? Det må være første gangen jeg løp under 30.00 på mila på 17. mai 2019. Jeg hadde nylig løpt over 31.00 på Sentrumsløpet og hadde forventning om å løpe rundt 30.15-30.30. Merket tidlig i løpet at formen var god og at piggskoene satt, så da var det bare å kjøre på.

15. Favorittøkt? Progressiv hurtig langtur på 10-15km. Åpner moderat og sklir opp i fart. Dette er en økt jeg løper ukentlig store deler av året og det funker for meg.

16.  Beste motivasjonstips? Sett deg et tidsmål for en distanse. Planlegg treningen slik at du kan nå dette målet. Jeg opplever det som svært motiverende å ha en gruppe å trene sammen med også.

17.  Drømmeferie? Badeferie hvor ingenting skjer og man kan bare ligge og slappe av. Spiller ingen rolle hvor, så lenge det er varmt.

18. Hva inspirer/motiverer deg i treningshverdagen? Det som motiverer meg mest er tanken på å være i form til de løpene om våren/sommeren som betyr noe. Jeg motiveres også av prosessen med å trene to ganger om dagen for å være best mulig forberedt til løpene som kommer.  

19. Foretrukket måltid før kvalitetsøkt/konkurranse? Før løp og kvalitetsøkter foretrekker jeg å spise noe lett, slik som brød eller havregraut.

20. Tips til film, dokumentar og/eller bok? The Last Dance på Netflix. Utrolig bra dokumentar om Michael Jordan i 1998 og karrieren ellers. 5-mila i Falun 2015 er også bra. Utenom det går det mye i gamle fotballkamper og løp på Youtube.

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer