21 kjappe med Amalie Sæten

* Alder: 22
* Øvelse: 800m og 1500m
* Klubb: Ullensaker/Kisa
* Yrke/studier: Sykepleierstudent
* Personlige rekorder på utvalgte distanser: 800m: 2.04,80 og 1500m: 4.09,78, 3000m. 9.08, 5km gateløp: 16.00.


1. Tre ord som beskriver deg som løper? Nysgjerrig, målbevisst og effektiv!

2. 3 ”fun facts” om deg selv? 1) Jeg har funnet en bevisstløs person i bane 1 på Bislett og måtte legge personen i stabilt sideleie. 2) Jeg har en katt som heter Katt. 3) Jeg må ha med meg en elektrisk vifte uansett hvor jeg reiser, siden jeg ikke klarer å sove uten (den vært med et par ganger gjennom sikkerhetskontrollen for å si det sånn).

3. Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i? Hvis noen spør meg om hvordan det går med løpingen - og jeg sier "bra", uten å si "bank i bordet" - vil det skje noe negativt dagen etter, som å bli syk eller skadet. Prøver å ikke være overtroisk, men denne sjansen er bare for risky til å ta!  

4. Har din bakgrunn som fotballspiller bidratt til utvikling og suksess som løper? Jeg vil jo ikke si at jeg satset fotball. Jeg bare drev med det for gøy siden alle vennene mine gjorde det, og hadde et par treninger i uka. Men ja, jeg har troa på allsidighet i barne- og ungdomsårene, og det å være innom flere idretter. Hvor mye de få øktene jeg hadde i uka har å si på min utvikling i dag, er jeg faktisk veldig usikker på!

5. Hvordan ser din “perfekte dag” ut? Siden jeg vanligvis bruker mesteparten av dagen min på å bli ordentlig god til å løpe, lyder vel den perfekte dag slik: Sola skinner, hodet og kroppen er klar, jeg deltar på et stort stevne, setter en ny pers eller vinner et viktig løp. Dagen toppes hvis flere av løpekompisene mine også har løpt bra og vi alle kan feire sammen etterpå!


6. Beste løpsopplevelse? Tror fortsatt det må være da jeg i en alder av 15 deltok på mitt første ungdomsmesterskap, og løp inn til seier på både 800m og 2000m. Den gleden jeg fikk da var som å vinne VM, og var noe av det største jeg hadde opplevd. På plassen like under, finner jeg årets løp i Paavo Nurmi Games (World Continental Tour) der jeg løp inn til 3.plass og 4.09 på 1500m. Dette var en av løpene der det bare flyter, ikke tenker for mye, men er fokusert!

7. Beste motivasjonstips? Trene sammen med andre! På lengre dager med skole er det ofte litt "seigt" å komme seg ut på ettermiddagsøkten og da er det digg å ha en avtale med noen løpekompiser, som gjør dørstokkmila mange meter kortere! Hvis ingen stiller, laster jeg en god podcast offline på klokka, der mine favoritter er Åpen Journal, Kant ut, Breaking Marathon limits og I´ll Have Another With Lindsey Hein.

8. Hva ønsker du å oppnå på 800m og 1500m? Vanligvis er jeg forsiktig med å sette meg for høye mål, men jeg må jo si at jeg drømmer om å bikke den magiske fireminuttsgrensa på 1500m en vakker dag i fremtiden, og har lyst til å komme nærme tominuttersgrensa på 800m. Jeg har også lyst til å ha muligheten til kvalifisere meg videre til finaler i internasjonale mesterskap. Men innen den tid må det gjøres ærlig solid treningsarbeid med mye riktig trening i beina!


9. Får vi en vakker dag også se deg på halv- og helmaraton? Må vel teste det ut en gang, men om jeg kommer til å satse maraton, tviler jeg veldig sterkt på!

10. Hva inspirer/ motiverer deg i treningshverdagen? Det som virkelig motiverer meg er å ha en jevnlig dialog og tett oppfølging fra treneren min. Knut Jæger er virkelig en mann som bryr seg, stiller opp på treninger, og hvis han ikke er tilstede, popper det fort opp en melding der han ønsker en rapport fra treningen. Ellers er selskap på økter noe som virkelig motiverer meg. Enten om pappa stiller opp som "hare" på sykkel, eller om jeg trener sammen med treningsgruppen min i Oslo, er begge deler tipp topp! Til sist på jeg si at norsk friidrett virkelig er en stor inspirasjon om dagen, og viser at det er mulig å være i toppen!

11. Foretrukket måltid før kvalitetsøkt/konkurranse? Noe helt basic som halvgrove skiver med ost og skinke eller syltetøy.

12. Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville - død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Laura Muir (hvordan hun klarte å kombinere veterinærstudent med full friidrettssatsing og komme opp på det nivået hun er i dag. ALL respekt!) Amy Winehouse (litt livemusikk under middagen hadde ikke vært dumt) og Herman Flesvig, for å lette litt på stemningen rundt bordet.
13. Hovedfokus for å bli en bedre løper? Jobbe med svakhetene og ta en ting av gangen!

14. Viktigste avgjørelse for å bli god til å løpe? Prioritere! Prioritere både det jeg gjør av trening og hvordan jeg legger opp dagen. For meg er det viktig å bruke tiden på treningen som gjør meg god og droppe alt det andre. Jeg går et studie der det er mye fysisk oppmøte, og i travle perioder må jeg være ekstra god på å velge bort de tingene som tar mer energi enn det gir.
15. .. og dummeste avgjørelse som kan hindre dette? Hvis en går svært sliten over en lengre periode og ikke lytter til kroppen, som igjen kan medføre overtrening og skade. Man må ikke glemme at jobb og studier er en del av totalbelastningen, og at man kanskje bør justere treningen ut i fra hvor mye hvile man får. Justere treningen (eller studier/jobb) for å ikke trene seg «dårligere»

16. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i? Kunne gjerne ønske jeg hadde lært langrenn da jeg var yngre, slik at jeg kunne ha brukt det som alternativ trening om vinteren. Nå derimot, blir løypene farlige hvis jeg tar på meg skia.

17. Forbilde? Ingvill Måkestad Bovim. Ikke bare det at hun har løpt fantastiske tider på 800m og 1500m, hun er også en fantastisk person som inspirerer meg veldig. Vi er så heldige å få et par øker med henne i løpet av treningsåret.

18. Favorittøkt? Det må være 10-12 x 300m i 1500m fart med 60 sekunders pause, der piggskoa tas på halvveis i økta! Liker litt fart og spenning. Ellers har jeg blitt mer og mer fan av og løpe 1000metere i terskelfart (8x1000m med 60 sekunders pause).

19. Når er du eller har du vært umotivert for løpingen? Jeg er svært sjelden umotivert, men akkurat i mine toukers offseason nå i høst, der jeg ikke hadde treningsprogram og kunne trene det jeg ville var motivasjonen mye lavere enn normalt. Kanskje er det litt av poenget? Men uansett så erfarer jeg i hvert fall at det er mye vanskeligere å komme seg ut når jeg ikke har en konkret plan!
20. Har du et motto/mantra for en mer aktiv hverdag? Jobben må gjøres og litt er bedre enn ingenting!

21. Dilemma: Over eller under terskel? Vanskelig....men må nok si at det er mest komfortabelt under terskel, men mer action over terskel. Jeg tror ikke man blir ordentlig god til å løpe hvis man ikke takler å ligge over terskel, og som en 800m- og 1500m-løper må jeg nok la pila peke på over ;)

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer