21 kjappe med Ingrid Kristiansen
Ingrid Kristiansen
· Alder: 63 år
· Øvelser: 1500m og alle distanser opp til og med maraton. Verdensmester på tre forskjellige underlag: Bane, vei og terreng.
· Klubb: BUL/Team Ingrid Kristiansen
· Yrke/studier: Personlig trener/treningsveileder/foredragsholder/motivator. Utdannet Bioingeniør
· Sivilstatus: Gift med Arve i 38 år, 3 barn
· Personlige rekorder på utvalgte distanser:
1500 meter: 4.05,97
3000 meter: 8.34,10
5000 meter: 14.37,33
10 000 meter; 30.13,74
Halvmaraton: 1:06:40
Maraton: 2:21:06
1. Tre ord som beskriver deg som løper? Offensiv, uredd, utholdende.
2. Hva betyr kondis for deg? Holde ut over lang tid i stor fart.
3. ”Fun facts” om deg selv? Løp maraton gravid i tredje måned og VM–terrengløp i emte måned. Løp alltid ut som en ”idiot”, men etter hvert holt det helt til mål.
4. Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i? Jeg mener at jeg selv ikke var noe større løpetalent enn de som løper i Norge/Europa i dag, men jeg var nok smartere i mitt treningsarbeid. Dessuten tror jeg det er lurt å trene på barrierebryting (mental trening) for å nå målene sine.
5. På hvilken måte har din bakgrunn som bioingeniør bidratt til suksess som idrettsutøver? Ingen, men jeg fikk noe annet å tenke på som ung lovende løper. Fokus på jobb når jeg jobbet og fokus på trening når jeg trente.
6. Hvordan ser din “perfekte dag” ut? Min perfekte dag er i dag i en alder av 63 år litt slik den var da jeg var i 20-30 årene. Får trent en fin tur og føle meg i OK form. Være sammen med venner, familie. Og selvfølgelig få jobbe med det jeg liker best (trene og inspirere løpere på alle plan!
7. Beste løpsopplevelse? Tror det må være da jeg satte Verdensrekord på Bislett på 10 000m i 1986 (30.13,74).
8. Beste motivasjonstips? Humør, trivsel, glede. Viktig at man liker det man gjør og setter seg klare høye mål (men de målene må ikke være urealistiske).
9. Drømmeferie? Rolig sted der man kan løpe, trene (være aktiv) og være sammen gode venner om man ønsker det.
10. Hva inspirer/ motiverer deg i treningshverdagen? I dag i en alder av 63 år er det som motiverer meg mest i treningsarbeidet det å føle seg i bra form. Men da jeg var aktiv var det å se hvor langt man kunne nå som løper som motiverte meg.
11. Foretrukket måltid før kvalitetsøkt/konkurranse? Ikke noe spesielt, spiste og drakk det jeg til en hver tid ønsket. Men før viktige konkurranser ble det ofte brød med syltetøy, kaffe og vann.
12. Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville - død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Harald Grønningen (mitt store idrettsforbilde) Johan Kaggestad, Willi Railo, Arne Treholt. Fordi disse personene er interessante på hver sin måte og har gitt meg inspirasjon og kunnskap både menneskelig og sportslig.
13. Hovedfokus for å bli en bedre løper? Og trener? Holde seg til det som er viktig for den idretten man har valgt. Ikke vingle i sin trening fra treningsprinsipp til treningsprinsipp. Stå fast ved det man har tro på og jobbe etter de, så vil resultatene komme. Ha god dialog med trener /veileder. Som trener tror jeg det er viktig og ha GOD dialog med de jeg trener. Tillit er viktig mellom utøver/trener.
14. Viktigste avgjørelse for å bli god til å løpe? Ha fokus på det viktigste, men ikke bli for sær og ”smal” i livsstilen. Ha flere ”bein” å stå på, da tror jeg man greier seg om problemene melder seg (formsvikt, skader med mer).
15. .. og dummeste avgjørelse som kan hindre dette? Her er det vel mange svar, men jeg tror at i dag er det for mange utøvere som er opptatt av hva andre gjør. Vær ærlig mot deg selv og gjør det som er riktig for deg!!
16. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i? Jeg har vært så heldig at jeg har vært i Norges eliten i både langrenn/friidrett. Valgte å kutte ut langrenn da jeg var ferdig med studiene. Så har ikke noen annen idrett som jeg ville ha trent for å komme opp i eliten.
17. Forbilde? Harald Grønningen (langrennsløper som bl.a. vant OL i 1968)
18. Favorittøkt? Jeg har ingen spesifikk favorittøkt, men jeg likte stort sett økter der jeg kunne utfordre meg selv litt.
19. Når er du eller har du vært umotivert for løpingen? Som aktiv trente jeg stort sett fordi jeg elsket det, og jeg var indre motivert. Den gang var det lite eller ingen penger man tjente på å løpe.
20. Dilemma: Over eller under terskel? Jeg trente ikke mye over terskelpuls (om det skjedde overvurderte jeg min egen tilstand) Men jeg konkurrerte mye, så jeg var nok over terskel litt da. Jeg hadde tro på å konkurrere på underdistanser for å få opp ”guffen”. Jeg var jo maratonløper, men har for eksempel fått kongepokalen som 1500 m-løper.
21. Hvor lengde kunne du per dags dato holdt følge med tempoet til Norgesrekorden din på maraton: 2:21:06 (3:21 min/km eller 17,91 km/t)? I dag hadde jeg kanskje greid 500 m.
Forfatter

Andreas Grøgaard
Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.
Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.
Gjennom BML kan Andreas tilby:
- Bedriftstreninger
- Personlig treningsprogram
- Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
- Produktanmeldelser
- Foredrag om trening
- PT-timer