21 kjappe med Malin Edland

Malin Edland


· Alder: 21
· Øvelser: 800m/1500m
· Klubb: Tjalve
· Yrke/studier: Jobber som ekstravakt på sykehjem og studerer sykepleie på Oslomet.
· Sivilstatus: Singel
· Personlige rekorder på utvalgte distanser: 800m: 2.03,44. 1500m: 4.17,77. 3000m: 9.17,79

1. Tre ord som beskriver deg som henholdsvis person og idrettsutøver?
Pågangsmot, strukturert og vimsete.

2. Hva betyr idretten for deg?
Den betyr utrolig mye! Prioriterer idretten først, så kommer det andre etterpå. Har lyst til å se hvor god kan bli, og da må jeg prioritere idretten først.

3. 3 ”fun facts” om deg selv?

1) Jeg teller og regner alltid med hjelp av fingrene. Klarer faktisk ikke uten. 2) Sovet under konfirmasjonsundervisning. 3) Oppvokst på en gård med over 1000 griser og over 100 kuer. Er faktisk odelsjente også.

4. Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i?
At toppidrett er usunt. Tror ikke det er noe bra å trene og presse kroppen så hardt, som man er nødt til i toppidretten. Jeg tror det sunneste er å gå en tur hver dag, trene ett par intervaller i løpet av uken, og litt styrke. Det å holde seg i form og ha en sterk kropp til å takle f.eks. sykdom tror jeg er kjempebra, men å presse kroppen i toppidretten, tror jeg ikke er bra.

5. Allerede som 16-åring løp du 2.03,44 på 800m under Bislett Games. Du har også notert 4.18,34 på 1500m. Hvor fort antar du det er mulig å løpe i årene som kommer?

Jeg tror nok det er mye vanskeligere å sette pers på 800m enn det er på 1500m. Løp 4.17 på 1500m innendørs i vinter. I årene som kommer vil jeg ha fokus på å forbedre denne persen. Hadde vært gøy å komme under 4.10 om ikke alt for mange år. Hvis jeg klarer det, så vil jeg naturligvis sette meg enda høyere mål.

6. Hva er det optimale målet med idrettskarrieren?
Det optimale målet er å være med i OL. Hadde vært veldig gøy om jeg fikk muligheten til det.

7. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i?
Vet ikke om jeg kunne vært noe god i dette, men gikk litt på langrenn når jeg var yngre og synes det egentlig var ganske gøy. Om jeg ikke skulle satset på løping, så hadde det nok vært langrenn.

8. Forbilde?
Marit Bjørgen.

9. Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville - død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Da vill jeg invitert: Grete Waitz, Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Jeg ville invitert dem, fordi alle var veldig gode idrettsutøvere og jeg er nysgjerrig på hvordan de trente og hvordan hverdagen deres var.

10. Hovedfokus for å bli en bedre løper?
Tålmodighet er ett av mange fokus jeg har for å bli en bedre løper. Det er så viktig å ikke bli stresset når man møter motgang, for det skjer. Noen får mer enn andre, men hvis man er tålmodig nok, kan det bare gå en vei.

En annen ting jeg har fokus på er å få nok restitusjon. Det er mye viktigere enn jeg har trodd før, og jeg har innsett at det å bare være hjemme og kanskje kjede seg litt bare er positivt for løpingen. Har hatt vanskeligheter med å klare å ikke gjøre noe, uten å få dårlig samvittighet. Nå ser jeg på det som en del av treningen, og da går det mye bedre!

11. Har du noen uvaner?

Må gjøre alt som står på treningsprogrammet (med mindre jeg er sliten/skadet). Står det 45 min jogg, kan jeg aldri finne på å løpe 44.53.

En annen uvane er at jeg er ekstremt dårlig til å holde tellingen på hvor mange drag/intervaller jeg har løpt. Er veldig irriterende og det har skjedd at jeg har løpt mindre enn jeg egentlig skal på grunn av at jeg har gått ut av tellingen, og det finnes ikke noe verre enn det!

12. Har du noen ritualer?
Før en hardøkt/kvalitets-økt eller konkurranse må jeg høre på en fast spilleliste. Denne listen er «hellig» og jeg kan ikke høre på den, med mindre jeg skal ha en kvalitetsøkt eller løpe konkurranse.

13. Hva er din ”guilty pleasure”?
Spiser noen rare matkombinasjoner, f.eks. brødskive med prim og gulost.

14. Største høydepunkt i livet så langt?
Har opplevd mye bra i livet, men må trekke frem den gangen hele bygden (Svarstad) som jeg er fra, overrasket meg når jeg kom hjem fra EYOF. Jeg trodde jeg skulle på besøk til tante og onkel for å feire gullet, men på veien dit ble jeg heller møtt av nesten hele bygden, som sto med flagg og store plakater med gratulasjoner på!!

15. Beste idrettsopplevelse?
Det står mellom to stykker: Gull på 800m i EYOF og når jeg perset til 2.03,44 under Bislett games for noen år siden.

16. Favorittøkt?
Må enten bli 8x1000m (pause = 1min) eller 5x6 min (pause = 1min). Klarer ikke velge mellom de to. Liker å løpe litt lengre intervaller, fordi da er det bare å finne en flytfart og løpe i den, uten å tenke.

17. Beste motivasjonstips?
Tenk tilbake på ett øyeblikk hvor du er fornøyd med ett løp, og motiver deg med at du vil oppnå den følelsen igjen. Ingenting som kan slå det.

18. Drømmeferie?
En hyttetur på fjellet hadde vært deilig! Der ville jeg ha trent, gått turer i fjellet og hatt noen rolige kvelder i sofaen foran peisen, med god mat og godteri.  

19. Hva inspirer/motiverer deg i treningshverdagen?
Gode venner på trening, da blir det plutselig enda gøyere å trene. Synes også det er motiverende når man ser fremgang på treningen man legger ned. Om det går tungt i perioder, er det ekstra viktig å ha gode venner rundt seg på trening, men også på fritiden.

20. Foretrukket måltid før kvalitetsøkt/konkurranse?
Noe lett, enkelt og mettende. Foretrekker brødskiver med ost og skinke.

21. Tips til a) film, b) dokumentar og c) bok?
a) Grey's anatomy.  
b) Så nettopp dokumentaren Athlete A, turnskandalen i USA. Synes den var bra.
c) Leser ikke så mye, men kan anbefale «Mammas svik», av Anne- Britt Harsem. Er en sterk historie, men verdt å lese.

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer