24 kjappe med Even Brøndbo Dahl

* Fullt navn: Even Brøndbo Dahl

* Alder: 26

* Bor: i Oslo / Oppvokst i Romedal (Stange)

* Øvelser: Alt fra 800m til 10km, med fokus på 1500m-5000m på bane

* Klubb: Friidrettsklubben Orion

* Yrke/studier: Idrettsfysiolog og PT på Driv Trening

* Sivilstatus: Samboer medHanne

* Personlige rekorder på utvalgte distanser: 800m/1500m/3000m/5000m/10km: 1.52,45/3.44,63/8.00,55/13.56,76/29.41.

1. Tre ord som beskriver deg som henholdsvisperson og idrettsutøver? Person: Fornuftig, direkte, glimt-i-øyet. Idrettsutøver: Rutinert, offensiv, allsidig.

2. Hva betyr idretten for deg? Alt, på godt og vondt.

3. 3 ”fun facts” om deg selv? 1) Aldri smakt/drukket kaffe. 2) Løp min første konkurranse 5. juni 1999, da jeg var 4 år. 60m på Romedal Stadion. Tid: 16,81. 3) God på sangtekster, dårlig til å synge.

4. Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i? Hvis jeg sier det på en unyansert måte vil nok flere være uenig: Nedjogg og «vaskeøkter» er oppskrytt. Litt mer nyansert kan man si det ikke er faglig grunnlag eller bevis for at dette har direkte effekt.

5. I 2020 har du perset på både 1500m, 3000m og 5000m. Hvor fort antar du det er mulig å løpe på distansene i årene som kommer? Prøver å ikke sette begrensninger for meg selv, men uten å bli arrestert av jantelovens menn tror jeg sub 3.40, 7.50 og 13.30 er realistisk, tatt i betraktning hvor langt jeg har kommet med «suboptimal trening» hittil.

6. Når får vi se deg på halv- og helmaraton? Halvmaraton senhøst 2020 eller 2021 om det kommer en god mulighet. Helmaraton etter fylte 30.

7. Hva er det optimale målet med idrettskarrieren? Føle at jeg har fått trent tilnærmet optimalt og dermed fått ut mye av mitt potensiale.

8. På hvilken måte har studiene i idrettsfysiologi og biomekanikk hjulpet deg som idrettsutøver og vice versa? Studiene, og senere også arbeidspraksis, har fungert som en lang dannelse og har gitt meg mye kunnskap om trening. Ikke minst har det gjort meg mer kritisk og reflektert. Jeg har samtidig vært heldig som har kunnet bruke erfaringene mine som idrettsutøver på skolebenken, og har både på bachelor- og masteroppgaven studert løping/løpere i labben.

9. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i? Jeg skulle gjerne vært bedre på klatring og brattskikjøring for å kunne dyrke toppturinteressen bedre.

10. Forbilde? Ingen spesielle, men Kilian Jornet rager høyt.

11. Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville - død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Tore, Bjarte og Steinar (trioen i Radioresepsjonen). Fordi jeg liker lettbeint underholdning og god takhøyde.

12. Hvordan ser din “perfekte dag” ut? Randonee-tur med strålende sol og baris-føre oppover, og perfekt pudderkjøring ned. Baneøkt med god matching på kvelden. Hadde flere slike i Jølster i vår med Eivind Øygard og Hanne. Det var drømmedager.

13. Har du noen uvaner? Prokrastinerer, tidsoptimist, for mye arbeid og for lite hvile. Dårlig kombo.

14. Har du noen ritualer? Ingen veldig spesielle. Søvn, dusj og koffein for å føle meg ekstra våken og fresh (før løp som går på ettermiddag/kveld), er noe ikke alle gjør.

15. Hva er din ”guilty pleasure”? Skammer meg ikke (det er tross alt en nødvendighet), men har et inntak av raske karbohydrater som kan skremme de fleste.

16.  Største høydepunkt i livet så langt? 11.10.15 – ikke lenger singel.

17.  Beste idrettsopplevelse? Vanskelig å velge! Var veldig stolt etter KM-gull i terrengløp i 2007 (G13). Det markerer starten på min «seriøse satsing» og var et definerende øyeblikk for meg som person og løper. Samtidig har Hytteplanmila under 30 min, 5000m under 14 min og seier i Holmenkollmarsjen gitt meg mye.

18.  Hva skal du gjøre når du blir pensjonist? Gi tilbake til norsk friidrett som trener og tilrettelegger.

19.  Favorittøkt? Fellesøkt med gode kompiser/konkurrenter. Bane, piggsko, baris og konkurransefart.

20.  Beste motivasjonstips? Ta deg sammen og få det gjort.

21.  Drømmeferie? St.Moritz eller Vestlandet.

22.  Hva inspirer/motiverer deg i treningshverdagen? Kompiser og konkurrenter som løper fortere enn meg, og vissheten om at jeg kan løpe enda fortere om jeg gjør det som kreves.

23.  Foretrukket måltid før konkurranse? 2 brødskiver med syltetøy tre timer før start, samt 200-300 mg koffein (primært koffeindrikk) fra to til én time før start.

24.  Tips til a) film, b) dokumentar og c) bok? a)The Shawshank Redemption. b) Icarus. c) Sapiens – A Brief History of Humankind.

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer