24 kjappe med Sigrid Jervell Våg

Sigrid Jervell Våg

· Alder: 28 år.

· Bosted: Oslo.

· Yrke: Jobber i team Marked og Distribusjon i Vipps.

· Sivil status: Samboer og forlovet med Henrik.

· Utvalgte meritter: 10 NM-gull fra 2017-2020 (på 1500m, 5000m og NM terreng lang og kort løype).

· Personlige rekorder: 800m: 2.06,25. 1500m: 4.17,16. 3000m: 9.06,75. 5000m: 16.12,11. 10km gateløp: 32.50.

1. Beskriv deg selv med tre ord som løper og privatperson? Som løper: Uredd, sosial og reflektert. Som privatperson: Energisk, vimsete og positiv.

2. Forbilde? Grethe Waitz og Laura Muir.


3. Beste løpsopplevelse? Mitt første NM-gull på 1500m utendørs i 2017. Da var jeg på papiret ikke med i gullkampen, men perset med 4 sekunder og vant overraskende. Jeg lyktes bedre enn noen gang med innstilling og tilstedeværelse i løpet og innså først da jeg gikk over målstreken at jeg hadde vunnet. Det som er gøy å tenke på i etterkant er at jeg sa til treneren min før start: jeg satser alt nå – gull eller sisteplass. Den offensive holdningen førte til avgjørelser som ga meg muligheten til å kjempe om førsteplassen.  

4. Hva inspirerer/motiverer deg i treningshverdagen? Jeg inspireres og motiveres av gjennomførte treningsøkter og gode råd fra folk rundt meg. Jeg sparer på kontinuerlig godt gjennomført treningsarbeid, og kommer nok til å spare til jeg føler jeg har nådd potensialet mitt.


5. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i? Kanskje langrenn, rett og slett fordi de har profesjonelle lag som reiser og trener sammen uke etter uke og måned etter måned, noe jeg synes virker veldig gøy og inspirerende. Hvis ikke ville jeg vært ballettdanser, selv om det der hadde vært en ulempe med min begrensede bevegelighet og koordinasjon.


6. ”Fun facts” om deg selv? 1) Jeg har spilt instrumentet ”maremba” i et band som het ”Blue Bananas”. 2) Jeg har ødelagt en vaskemaskin fordi jeg ved et uhell vasket en NM-medalje.

7. Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i? Jeg tror jeg kan få hvem som helst til å bli glad i å løpe hvis de gir meg et år på å jobbe med dem!


8. Hvordan ser din “perfekte dag” ut? For øyeblikket er dette min perfekte dag: Våkne av meg selv, gjerne på treningsleir i varmere strøk. Deretter delta på et 10km mosjonsløp på formiddagen sammen med andre løpere, før vi alle spiser en lang lunsj ute. Så drar vi hjem for å sove bittelitt, spiser litt mer og løper en ny tur, for så å trene styrke med vekter. Kvelden rundes av med middag sammen med mine nærmeste, samt litt lesing på senga!

9. Foretrukket måltid før kvalitetsøkt/konkurranse? Brødskiver med ost og syltetøy eller Nugatti, eller havregrøt med blåbær.

10. Tips/anbefaling til a) bok, b) film, c) Tv-serie, d) hobby, e) podcast? Bok: Northug sin bok, ”Min historie”. Film: Rain Man. Tv-serie: Silicon Valley eller Friends. Hobby: Mine er jobb, løping og folk. Podcast: "Physical Performance Show" med Brad Beer (ja, han heter faktisk det…). Utrolig mange inspirerende og lærerike intervju med noen av verdens beste utholdenhetsutøvere, og ulike treningseksperter. Hør på det på neste langtur.

11. Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville - død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Bill Gates, Oprah og Jon Almaas. Bill Gates og Oprah er begge smarte og altruistiske. Jeg er interessert i å høre Bill fortelle om hvordan vi skal bekjempe koronakrisen. Videre tror jeg Oprah hadde stilt de beste spørsmålene rundt middagsbordet, for å sørge for en god flyt i samtalen. Jon Almaas tenker jeg egentlig bare fordi han er morsom, og fordi jeg vil trenge en nordmann å debriefe med i etterkant av opplevelsen.


12.Drømmeferie? Akkurat nå er mine drømmeferier treningsleirer, fordi det er i feriene jeg kan fokusere 100 % på treninga. Jeg har veldig lyst til å dra til Iten en dag, for å se hvordan de beste lever og trener. Men synes også Flagstaff i USA eller Sør-Afrika hadde vært veldig gøy.

13. Dilemma: Over eller under terskel? Under. Masse, masse trening under, så blir terskelen til slutt så høy at man nesten aldri trenger å gå over.

14. Favorittøkt? Elsker 8 x 1000m terskel med 60sek pause – det er min referanseøkt for alle lange løp. Ellers så liker jeg 300metere med 100m joggepause.


15. Foretrukket underlag/terreng? Må jo nesten bli tartandekke. Er kun på dette underlaget jeg virkelig klarer å optimalisere teknikken min!

16. Hovedfokus for å bli en bedre løper? Kontinuitet i treninga og løpeglede. For min del gjelder det å fortsette å utvikle fart sammen med kapasitetstrening. Dette gjøres gjennom fokus på styrke og spenst, og å øke mengden passelig mye fra sesong til sesong. Samtidig må jeg nok reise litt for å få konkurrert i så gode felt at jeg klarer å ta nye steg neste år.

17. Hva kan du ikke klare deg uten som løper? Bortsett fra det viktigste, noen å løpe sammen med, er det viktig for meg å sette meg konkurransemål eller treningsmål hele tiden. Elsker å jobbe for å se en utvikling, enten det er fysisk, mentalt eller taktisk. Har også blitt glad i pulsklokka mi og Strava – der nerder jeg skikkelig.

18. Det beste og værste med løpingen? Det beste er mestringsfølelsen, alle menneskene du blir kjent med og erfaringene du gjør deg som er superoverførbare til alt annet man gjør i livet. Det værste er nok skader og sykdom som gjør at man ikke får gjort den jobben man ønsker. Her har jeg (bank i bordet) vært heldig de siste årene. En annen ting er at man ofte kan føle seg litt egoistisk, siden man er nødt til å få inn nok trening hver eneste uke for å nå målene sine, men her prøver jeg å finne en balanse hvor jeg gir og tar litt, i og med at jeg har andre ting enn løping i livet som jeg også ønsker å prioritere.

19. Viktigste avgjørelse for å bli god til å løpe? Å kombinere det å løpe mye og en eksperimentell tilnærming til trening med masse sunn fornuft og tålmodighet.  

20. ... og dummeste avgjørelse som kan hindre dette? Å ”ta igjen” tapt trening grunnet sykdom eller trene mer når det butter imot. Skal du bli god til å løpe må du unngå skader, og mitt beste råd for å gjøre det er å ”safe” litt med hvor mye du øker mengde og intensitet med fra uke til uke og år til år. Selv øker jeg med maks 10 % i året.

21. Største styrke som løper? At jeg er god til å tilpasse løpinga til livet, istedenfor å følge en plan slavisk, og etter hvert har blitt bedre og bedre på å kjenne etter når jeg bør løpe og når det smarteste er å hvile. Når det er sagt er jeg langt ifra ferdig utlært, og må nok finne meg i å gå på noen smeller, også i årene som kommer.

22. Største svakhet som løper? Jeg er dårlig på å løpe fort alene, både på trening i og konkurranse – presser meg ti ganger så bra når jeg kan henge som et slips på bak en annen løper. Dette gjør meg nok også til en irriterende konkurrent iblant (bare spør de andre to på pallen under 5000m på NM).

23. Hvordan sover du? Som en stein. Hvor som helst og når som helst.

24. Når får vi se deg debutere på maraton? Plutselig…

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer