26 kjappe med Marius Vedvik

Fullt navn: Marius Vedvik

Alder: 28 år

Bosted: Bergen

Yrke: Løper / jobber 50 prosent for et eiendomsfirma

Sivil status: Singel

Personlige rekorder på utvalgte distanser: 1500m: 3.44,04. 3000m: 7.54,56. 5000m: 13.29,46. 10000m: 28.42,15. Halvmaraton: 1:04:14. Maraton: 2:21:50.

Meritter: NM-gull 5000m i 2014 og 2016. Nordisk gull 10000m i 2014. NM-gull terrengløp. NM-gull 1500m og 3000m innendørs. NM-gull halvmaraton og maraton. 14. og 27.plass på 10 000m i EM 2014 og 2018. Seier i Sentrumsløpet og Oslo Maraton.

1. Favorittøkt?

12x400 i 5000-fart med 200 meter joggepause + 3x200 meter i 1500-fart. Gjerne 3 dager før en 5000 meter.

2. Beste løpsopplevelse?

Mange å velge mellom, men må trekke fram då eg løp 28.42 og persa på 10 000 i Los Angeles i fjor. Resultatet kom uventa og etter nokre måneder med middels resultat på trening og i konkurranse. Eit magisk løp frå start til slutt, der eg knapt kjente smerte underveis. Skjer ekstremt sjelden. Er vel kun 5 frå Norden som har sprunge fortare på 10000 bane siste 20 åra. Ein stor opptur i ein sesong som ellers var brukbar, med unntak av ein tung dag i Berlin...

 

3. Forbilde?

Har vel ingen spesielle ingen idretten, men ser opp til mange. Vil trekke fram Sondre Nordstad Moen og Team Ingebrigtsen som viser at det går an å hevde seg på høgt internasjonalt nivå sjølv om ein kjem frå Norge. Utenom idretten vil eg trekke fram min far.

 

4. Foretrukket underlag/terreng?

Liker både terreng, gate og bane, men ingenting slår følelsen av å vere i toppform på eit baneløp eller baneøkt, så må velge tartandekket der.

 

5. Foretrukket måltid før kvalitetsøkt/konkurranse?

Gjerne en banan eller to, koffein gjennom energidrikk eller kaffe og to-tre skiver med syltetøy.

 

6. Hovedfokus for å bli en bedre løper?

Trening først og fremst. Har tidligare respondert på å springe 160-200km i veka. Dersom man får ein god samansetning og rolig og hardt der så bør man ha gode forutsetninger for å springe fort. Ellers har eg fokus på å sove nok, restituere godt, ha det fint og få i nok og riktig næring. Mange faktorer som skal klaffe for at manspringer fort over lang tid. Minst mulig tilfeldigheter.

 

7. Beskriv deg selv med tre ord som løper og privatperson? Som løper: Offensiv, uredd og uforutsigbar. Som privatperson: Ydmyk, positiv og humoristisk.

 

8. Hvor og på hvilken tid løper du maraton om 10 år?

Løper gjerne under 2:10 på maraton i Berlin om 10 år, men då må alt klaffe! Alt handler om trening, prioriteringer og gode førebuingar på alle nivå.

 

9. Beste motivasjonstips?

Sett deg gjerne eit konkret mål. Det kan vere alt frå å få meir energi i kvardagen, til å slå kollegaen på eit mosjonsløp eller til å springe under 50 minutt på 10km. I tillegg kan det ofte vere lurt å ha nokon å trene med. då kan ein pushe kvarandre og bli bedre i lag, noko som ofte er motiverande i seg sjølv.

 

10. Kan jeg ikke klare meg uten som løper?

Må ha gode treningskamerater. Har vert heldig å hatt det i Gular i fleire år. Hjelper på gleden og motivasjonen og ha fleire å trene med.

 

11. Det beste og værste med løpingen?

Det beste er mestringsfølelsen etter ein god økt eller eit godt løp. Få ting som slår å vinne eit viktig løp eller å slå sin eigen personlige rekord, enten på trening eller i konkurranse. Det verste er at ein blir målt absolutt heile tida. Kan vere slitsomt når ein ikkje får det til av ulike årsaker.

 

12. Tips til sportsdokumentar/film?

”Born to run” med Sebastian Coe er ein klassiker. Ligg ute på Youtube, og det skal godt gjerast å ikkje bli inspirert av den. Sebastian Coe sprang vanvittig fort på 80-talet, tidene på 800m og 1500m står seg godt fortsatt.

 

13. Viktigste avgjørelse for å bli god til å løpe?

Må bestemme seg for at ein skal trene godt, søke kunnskap der den er og gjennomføre ein plan som er gjennomtenkt og god.

 

14. .. og dummeste avgjørelse som kan hindre dette?

At ein gjer ting som er uforenlig med utvikling i idrett. Handler om kosthold, alkohol,døgnrytme og liknande. Må vite ka konsekvens ulike handlinger har.

 

15. Største styrke som løper?

Eg er offensiv,har trua på meg sjølv og pusher grensene på trening og i konkurranse. Ikkje redd for å trene hardt eller gå egne veiar. Gjorde at eg fort kom opp på eit høgt nivå.

 

16. Største svakhet som løper?

En styrke kan også vere en svakhet. Til tider har eg kjørt kroppen for hardt med mange hardøkter, mange konkurranser og lite tid til restitusjon. Det har fungert i perioder, men ikkje over tid. Ellers har eg det siste året vert for mykje sjuk. Det har stoppa utviklinga litt. Men har trua på at det skal løse seg snart, har vert lite sjuk frå 2012-2017. Må tilbake til den kontinuiteten.

 

17. Hvordan sover du?

Sover godt. Legger meg gjerne 22.30 og står opp rundt 07.00. Då skal søvnen vere god nok. Kan analysere søvnen i ettertid ved hjelp av min klokke, der kan eg sjå om søvnkvaliteten er god eller dårlig, og som regel er den bra.

 

18. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i?

Skulle gjerne vert god i fotball, tennis og/eller badminton. Har spelt fotball og badminton i mange år. Hadde vel begrensa fotballtalent, mens badminton kunne blitt bra. Men i dag er eg glad for at eg valgte løping, som har blitt både en jobb og en lidenskap.

 

19. Når er du eller har du vært umotivert for løpingen? Hva gjør du for å få tilbake motivasjonen?

Sleit vel litt med motivasjonen etter EM i Berlin. Då trente eg ikkje som normalt i september og oktober. Men klarte å bygge opp ny motivasjon og sjå framover mot 2020-sesongen. Tips for å finne tilbake motivasjon er å alltid sjå framover og tenke på nye mål. Løpinga har gitt meg mange magiske øyeblikk, så det hjelper å sjå tilbake på dei iblant og.

 

20. Hva er dine viktigste tips / grep forå unngå skader? Når man først er skadet, hvordan kan man opprettholde bestmulig form?

Eg har vert heldig å unngått skader sidan eg starta i 2010-2011. Først og fremst har eg tilpassa belastningen etter kva kroppen toler, i tillegg til å bruke massasje og forebyggande styrketrening. Ikkje auke mengden for mykje frå veke til veke,måned til måned og år til år. Kroppen skal venne seg til ny belastningen, og blir det for stor endring sliter den ofte med å tilpasse seg og svarer med skade. Aquajogg og ellipse vil eg anbefale som alternativ trening dersom man er skada. Det kan vere vanskelig å få like høg puls som ved løping, men utbyttet er likevel bra og det viktigste er at kroppen holder seg i gang så det blir enklare å komme tilbake etter skadeperioden. Også her er det viktig å skille mellom rolig og hard trening.

21. 3 ”Fun facts” om deg selv? 1) Brukte nesten aldri pulsbelte før 2017. 2) Startet idrettskarrieren som håndballkeeper for Førde IL. 3) Ble solbrent på dag 1 (time 1) under treningsleiren på Tenerife i 2014.

22. Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i? Det er lite hensiktsmessig å sammenligne idretter. Hver enkelt burde heller fokusere på hvordan man kan utvikle sitt eget produkt istedenfor å rakke ned på andre idretter.

23. Tips/anbefaling til a) bok, b) film, c)Tv-serie, d) hobby? Bok: Panserhjerte, Jo Nesbø. Film: Top Gun. Tv-serie: 24. Hobby: Se fotball, helst Premier League og Champions League.

24. Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville - død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Arne Risa, Knut Kvalheim og Sondre Nordstad Moen. Det hadde blitt en hyggelig middag med god kompetanse om løping.

25. Dilemma: Over eller under terskel? Over.

26. Hva er det ultimate målet med idrettskarrieren? Etablere meg blant de  aller beste langdistanseløperne i Europa.

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer