Road to Barcelona #5, #6 & #7

Av: Simen Næss Berge
Toppfoto: Bjørn Johannessen (Kondis)

Her kommer en rapport over den treninga jeg har gjennomført de siste tre ukene, og hva som skjer med kneskaden min. Løpet i Barcelona nærmer seg veldig, er det noe håp for at jeg skal komme i form til det?

Uke 5 av 12 mot Barcelona halvmaraton (17. - 23. des)
Mål for uka: Øke mengden løping, men fortsatt ha god kontroll.

Mandag:
Hvile. Jeg prøver å kjøre en treningsfri dag i uka nå, for å gi kroppen litt bedre mulighet til å reparere seg. I tillegg var jeg opptatt med eksamenslesing og jobb, så det ga lite mening å kjøre en økt kun for å gjøre det. Kjente litt smerter i hvile etter økta i går.

Tirsdag:
10,2 km med snitt 4:23. Det blir lite struktur på treninga nå og mye lapskaus. Førsteprioritet er å bli skadefri, så får jeg heller trene bedre når kneet er bra igjen. Hadde håpet å føle meg litt bedre i kneet etter en treningsfri dag.

Onsdag:
12 km med snitt 4:38. Kjente litt smerter mot slutten. Tror ikke det er farlig, men jeg skal passe på så det ikke blir verre fra dag til dag.

Det her ble en veldig dårlig start på uka styrkemessig. Har brukt de siste dagene til å lese til årets siste eksamen, som er i morgen. Må skjerpe meg med styrketreningen fra i morgen av.

Torsdag:
40 min styrke på kneet + 8 km rolig på mølla (snitt 4:53). Har kjent litt hvilesmerter i kneet siden i går. Det var heldigvis ikke verre under løping. Håper å få startet juleferien i morgen ved å trene bedre.

Fredag:
35 min knestyrke + 12 km på mølla inkl. 5 x 1000 m/ 1 min jogg i mellom. Løp på 17,0 til 17,4 km/t. Litt forsiktig fart, men merker at formen uansett er langt unna der den skal være. Kjente litt smerter mot slutten, men ikke spesielt mye verre enn når jeg løper helt rolig. Med en gang jeg gikk av mølla var smertene borte igjen.

Lørdag:
25 min styrke + 24 km på mølla på 4:26/km. Kjente det i kneet fra omtrent 30 min og utover, men det ble ikke verre.

Søndag:
8 km helt rolig på morgenen (5:42 snitt) og 10,5 km med snitt 4:34 på kvelden.

Totalt: 84.9 km løping + 3 styrkeøkter. 8 t og 14 min trening.

Det ble en mye bedre uke enn den forrige, selv om jeg kun løp ca. 50 % av normal mengde. Jeg fikk inn en liten langtur og hadde to økter på en dag uten at det ga meg mer problemer enn ellers. Tar med meg det inn i juleperioden.


Uke 6 av 12 mot Barcelona halvmaraton (24. - 30. des)
Mål for uka:
Løpe litt mer enn forrige uke og trene styrke minst tre ganger.  

Mandag:
Prøvde meg på en liten langtur ute. Løp 21,3 km med snitt 4:41. De turene her er for tiden emosjonelle karuseller. I det ene øyeblikket kjennes kneet ut som om jeg aldri kan løpe maraton igjen. I neste øyeblikk er smertene nesten borte. Som vanlig ble smertene helt borte rett etter jeg slutta å løpe.

Resten av søskenflokken skulle ut en liten tur akkurat da jeg kom hjem, så da ble det 5 km ekstra som bonus eller nedjogg (snitt: 5:36). Avslutta med en halvtime styrke. Godkjent trening til å være julaften selv om jeg gjerne skulle løpt en del lengre. Jeg har ønska meg to velfungerende knær til jul, så vi får se hvordan det går.

Tirsdag:
Gikk ut med en plan om å løpe hardt i alle motbakker, men måtte justere i allerede første bakke pga. smerter. Stoppa litt etter halvveis og vurderte og ringe etter skyss. Det ble heldigvis litt bedre etter en stopp, og jeg kom meg hjem litt haltende. 10,6 km med snitt 4:48.

Onsdag:
I dag hadde jeg en litt bedre dag igjen og jeg kom meg gjennom 22 km med snitt 4:46.

Torsdag:
Omtrent det samme igjen. 20 km med snitt 4:33.

Fredag:
Rolig tur, 10,6 km med snitt 5:13.

Lørdag:
Ingen endring til i dag, bortsett fra at jeg måtte kjempe en hard kamp mot sofaen for å komme meg ut. 10,3 km med snitt 4:45. Gikk en mil på ski først og trente 20 minutter styrke til slutt.

Søndag:
10,6 km med snitt 4:33. Spilte også fotball i omtrent 90 minutter og trente styrke i 20 minutter til slutt. Fotball var kanskje ikke årets beste ide, men gøy var det uansett.

Totalt: 110,7 km løping. 12 t og 29 min trening.

Blir fortsatt ikke helt klok på kneet. Det kan virke som om det er fremgang helt til det plutselig blir veldig vondt igjen. Fikk uansett økt mengden litt mer denne uka igjen, selv om kvaliteten er totalt fraværende. Det blir ikke mye form av den treninga her. Jeg tillater meg selv å løpe de rolige turene i sone 1-2 nå, siden jeg uansett ikke skal være klar til kvalitetsøkter dagen etter. Jeg følger ingen plan, men tar en dag om gangen, og gjør akkurat det jeg føler for og tåler hver dag.


Uke 7 av 12 mot Barcelona halvmaraton (31. des - 6. jan)
Mål for uka:
Skal være så ærlig og si at jeg glemte å sette opp et ukesmål.

Mandag:
Nyttårsaften og Kondis’ Nyttårsløp som jeg meldte meg på for et par måneder siden. Den gang var planen å utfordre persen på 15:47 fra nyttårsaften i fjor. Nå var planen blitt justert til å fullføre uten å gjøre skaden verre. Om det var smart å stille i det hele tatt var jeg usikker på, men det her ville sannsynligvis gi meg svar på det, og da også en ide om hva jeg kan og ikke kan gjøre de neste ukene.

Jeg kjente en del til kneet allerede på oppvarminga og måtte stoppe opp og ta en pause før jeg fikk varma opp ferdig. Ikke et veldig godt tegn, men det gikk helt fint med en gang løpet var i gang. Det er lenge siden jeg har trent noe fart, så jeg leda den første kilometeren kanskje i overkant fort på 3:05. Greit nok om jeg hadde vært i form, men formen er langt unna. De neste kilometerne gikk langt saktere på ca. 3:21, 18 og 35, men det var også en del opp og ned, snø og glatt, og svinger. Hvorfor vi skulle løpe mellom folk som var på handletur og ikke hadde anelse om at det pågikk et løp er jeg også litt usikker på ettersom løypa som var i fjor var mye raskere og mindre komplisert. Den siste kilometeren som gikk for det meste på bar asfalt og litt nedover gikk litt fortere igjen. At jeg ble parkert av Ole-Petter i spurten visste jeg kom til å skje lenge før det skjedde, så det var ingen nedtur. Jeg var bare glad jeg klarte å beholde 2. plassen og at kneet tilsynelatende tålte 5 km hard løping.

Kondis' Nyttårsløp 2018. Foto: Bjørn Johannessen.

16:20 i sluttid på 5 km gir en kilometertid på 3:16. Halvmaraton på 1:08:59 krever en snittid på 3:16. Det er bare å innse at det her ikke går helt min vei. Jeg skal ikke gi meg så lett, men denne gangen skal jeg ikke være så sta og tviholde på målet mitt for enhver pris. Jeg får revurdere det målet den siste uka og se hva som er realistisk å få til.

Totalt ble det 13,7 km på nyttårsaften.

Tirsdag:
13 km rolig med snitt 5:13.

Onsdag:
10,6 km med snitt 4:46. Litt verre enn i går.

Torsdag:
Etter to dager med korte økter hadde jeg tenkt til å løpe litt lenger igjen. Kneet protesterte og jeg ga meg etter 13,2 km med snitt 4:53. Det hjelper ikke så mye å legge planer om man uansett ikke får gjennomført de.

Fredag:
Løp årets første halvmaratondistanse. Smertene var omtrent som i går, men jeg valgte å fortsette allikevel. Smertene gir seg alltid rett etter jeg er ferdig å løpe, så det virker ikke veldig farlig å fortsette. Jeg tørr uansett ikke å løpe så mye lenger enn det her. Avslutta med en liten styrkeøkt.

Lørdag:
Trente en kort styrkeøkt før jeg løp 22 km på mølla. Første 10 km på 4:26 og siste 12 km 4:10. Hadde planer om å nærme meg 30 km, men merka at kneet ble mer og mer stivt mot slutten, så valgte å gi meg mens leken var god. Også i dag ble smertene borte rett etter jeg ga meg.

Søndag:
12,2 km rolig med snitt 4:59.

Totalt: 105,9 km løping. 9 t + 9 min trening.

Det her ble en ganske så middelmådig uke, og mye av grunnen er nok at jeg ikke har noen plan for tiden. Styrketreninga sklei litt ut og jeg gjennomførte kun to korte økter. Fra i morgen av er det tilbake til både skole og jobb igjen. Da blir det forhåpentligvis litt lettere å få struktur i hverdagen igjen. Jeg må skjerpe meg med både styrketrening og annen alternativ trening. I jula har det vært litt vanskelig å trene styrke, siden jeg ikke har hatt tilgang til noe treningssenter, men det er heldigvis ikke noe problem nå. Jeg er også nødt til å begynne å trene hardøkter på ellipse om jeg ikke får løpt de. Det tror jeg kan hjelpe en god del på formen når jeg endelig kan løpe for fullt igjen.

Om 5 uker er halvmaratonløpet i Barcelona ferdig. Jeg skulle helst hatt 18 uker kjenner jeg nå.

Skader ødela en del både for kontinuiteten og målet om å løpe 7000 km i 2018. 6119 km ble fasiten. Totalt sett ble det et bra løpeår med perser på både 10 km og halvmaraton, men viktigst av alt; to ganger under 2:30 på maraton.

God skadefri trening!
Simen Næss Berge

No items found.