Karoline Bjerkeli Grøvdal: 10km på 30.32

Karoline Bjerkeli Grøvdal: 10km på 30.32

Lørdag 17. oktober 2020 sprintet Karoline Bjerkeli Grøvdal inn til 30.32 på 10 kilometer under anerkjente Hytteplanmila. Med det slettet hun Ingrid Kristiansens mosegrodde monument av en norgesrekord (30.59 fra 1989) og befestet sin posisjon som Norges ubestridte løpedronning. Bragden storbegeistret et helt idretts-Norge, men vekket også oppsikt og beundring internasjonalt. I målområdet sto hovedperson målløs – stum av egen bragd. Alle som selv har løpt én mil vil anerkjenne 30.32. Likevel kan det være vanskelig å erkjenne hva prestasjonen faktisk innebærer. La oss sette Karolines prestasjon i perspektiv.

1239 poeng

30.32 gir utrolige 1239 poeng i det internasjonale friidrettsforbundets indeks. Man skal ta slike vurderinger – og ikke minst sammenligninger med andre distanser og øvelser – med en klype salt. Likevel, det er fristende å nevne at det tilsvarer 1.55,80 på 800m, 3.55,92 på 1500m, 8.21,43 på 3000m, 9.02,26 på 3000m hinder og 14.21,58 på 5000m. På halv- og helmaraton tilsvarer det henholdsvis 1:06:14 og 2:19:26. Med slike sidestykker kan man argumentere for at Karolines bragd sannsynligvis er blant det ypperste som har skjedd i norsk langdistanse. 30.32 representerer et smått ufattelig prestasjonsnivå. Det er derfor lettere å fatte Grøvdals reaksjon i målområdet.

19,6 km/t

Karolines 30.32 gir en gjennomsnittsfart på 19,9 km/t (3:03 min/km). Still tredemølla inn på den farten, så får du et visst inntrykk. Legg til ytre forhold, som vind, svinger og kupering, så gir du inntrykket perspektiv. Tonen ble satt umiddelbart med en åpningskilometer på 2.58. Deretter passerte hun 3 kilometer på 9.10 og 5 kilometer på 15.17 – relativt sterke tider i seg selv. Det kan i den sammenheng nevnes at årets NM-gull på 5000m ble vunnet på 16.15,02. Av alle våre tidligere kvinnelige verdensstjerner har den nest raskeste gjennom tidene løpt 5 kilometer på 15.24.

Karoline var derimot bare kommet til kvalifiseringsspillet på sin vei mot ”kongepokalen”. Hun avanserte til selve cupfinalen med en siste halvdel på 15.15! For å understreke hvor stor respekt det står av Karolines negative splitt: Løypa i Hytteplanmila har netto nedoverbakke på ca. 25 høydemeter første halvdel og tilsvarende netto motbakke siste halvdel. Det er derfor uvanlig å løpe negativ splitt i denne traséen – selv med bortimot optimal disponering. Av europeere har kun legenden Paula Radcliffe løpt raskere med 30.21. Det faktum at Karoline nå er på skuddhold til overta slike rekorder setter hennes prestasjonsnivå i perspektiv.

Det var generelt en stor dag for norsk idrett med seks kvinner under 34 minutter. Eksempelvis presterte Vienna Søyland Dahle 33.18 og Kristine Eikrem Engeset 33.23 – begge svært sterke tider. Likevel, på dette nivået er gapet opp til Bjerkeli Grøvdal eventyrlig stort! Faktisk ble det slik at ”de andre” konkurrerte i sin egen klasse og opplevde det som en seier å bli nummer to bak den suverene løpedronningen.

Grunnet Korona-situasjonen ble Hytteplan arrangert som et rent eliteløp og de fleste av de beste herreløperne på distansen var representert. Med Karolines fantastiske prestasjon opplevde svært meritterte løpere å få ”tjeideng”. Ved denne anledning trøstet nok flere seg med at de var ringside da løpedronningen tok over tronen på 10 kilometer.

Olympiatoppens fysiske krav

Olympiatoppen opererer med tydelig definerte krav til aerob og anaerob kapasitet for 10000 meter på et gitt prestasjonsnivå. Karolines prestasjonsnivå settes i perspektiv bare ved det faktum at Olympiatoppen ikke har utledet arbeidskrav for hurtigere løp enn 31 minutter for kvinner. Likevel kan vi anta at 30.32 krever V02-max ≥ 75 og anaerob terskel ≥ 18 km/t.

Legendestatus


Karolines fantastiske høstsesong – med norgesrekord på 5 kilometer og norgesmestertittel i terrengløp – ble kronet med norsk rekord på 10 kilometer. Med denne utgaven av Perspektivet tillater jeg meg å adle Karoline Bjerkeli Grøvdal til Norges ubestridte regjerende løpedronning. Prestasjonsnivået er legendarisk og Karoline er per definisjon en legende.

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer