”Med treningsglede og fremgang som drivkraft i det lange løp”

Denne saken er tidligere publisert i Kondis

”Med treningsglede og fremgang som drivkraft i det lange løp”

Thea Krokan Murud (26) finner motivasjon i detaljfokus og langsiktig utvikling

Bilder: Børre E. Helgerud

Tekst: Andreas Grøgaard

Thea Krokan Murud

• Alder: 26 år.
• Bosted: Lillehammer.
• Yrke: Langdistanse-skiløper/studerer realfag.
• Team: Team Ragde Eiendom da dette intervjuet fant sted - nå Team Kaffebryggeriet.
• Utvalgte meritter: Bronse på 10 km klassisk under NM på ski i 2016. Sølv på sprinten under U23-VM på ski 2017. Seier på 5 km klassisk i Skandinavisk Cup i 2018.
• Personlige rekorder på utvalgte distanser: 9.45 på 3000m. Første og eneste halvmaratondistanse på Birkebeinerløpet på 1:17:57.

Foto: Børre E. Helgerud

I et stadig økende marked for internasjonale turrenn, har sponsorene etterlyst en tydelig kvinnesatsing. Skiløperen Thea Krokan Murud har gjort det noe utradisjonelle skiftet fra tradisjonelt langrenn til langløpssirkuset, og spiller med det en sentral rolle i storsatsingen.

Da dette intervjuet finner sted har Thea nettopp fullført første konkurransehelg i Visma Ski Classics i Livigno. Med et knallsterkt stakeløp, tok hun kommandoen i kampen om den rosa ungdomstrøya. Prestasjonen førte henne inn til syvende plass totalt i dameklassen.

– Det var vel helt greit, svarer hun ydmykt.

Hun utdyper at det er vanskelig å stadfeste nøyaktig hvor god prestasjonen var, da hun kun har én opptreden i dette selskapet tidligere; under Birkebeinerrennet 2019.

– Jeg tror høyden tok litt livet av meg, og så var det mange bratte motbakker. I staking er jeg foreløpig vesentlig sterkere på flatene enn i bakkene. Det var uansett artig å komme i gang med sesongen.

Til tross for kun 26 vintre på CVen, har Thea en omfattende Wikipedia-side med beskrivelser av hver skisesong siden 2008. Allerede i 2010 vant hun både 5 km og sprint under det prestisjetunge Hovedlandsrennet. Året etter tok hun sølv på 7,5 km klassisk og gull på mix-stafett under European Youth Olympic Festival (europeisk ungdoms-OL). Hun ble også norsk K17-mester på 7,5 km klassisk og deretter tatt ut til Norges Skiforbunds ”Impulslag”. Etter skisesongen viste hun sin kapasitet i løpesko med 9.45,90 på 3000m, samt 14.plass i ungdoms-VM i friidrett.

Tilbake i 2016, kun 21 år gammel, opplevde hun karrierens foreløpige høydepunkt med bronse på 10 km klassisk under NM på ski. Internasjonalt har hun sølv på sprinten fra U23-VM på ski 2017 og seier i Skandinavisk Cup som sine fremste meritter.

Et kjærkomment miljøskifte

Våren 2019 byttet Thea ut tradisjonelt langrenn med Ski Classics. Hun innrømmer gledelig at hun hadde behov for et miljøskifte, og synes det var veldig stas da Jørgen Aukland ringte med en forespørsel om langløpssatsing i Team Ragde Eiendom.

Den nye hverdagen med turrenn gir en helt annen arbeidsro i treningen enn hva som var tilfellet i verdenscupsirkuset.

– Selv om man presterer, vet man aldri om man får gå neste verdenscuphelg. Når det gjelder langløp, holder det å være påmeldt. Det gir kjærkommen ro.

”Selv om man presterer, vet man aldri om man får gå neste verdenscuphelg. Når det gjelder langløp, holder det å være påmeldt. Det gir kjærkommen ro.”

Med konverteringen antok Thea at det primært skulle fokuseres på staking. Så simpelt har det ikke vært. Oppskriften på en god langløper innebærer en lang liste med ingredienser, og vesentlig lengre tilberedningstid enn hun har vært vant med.

– Det har vært innmari mye trening – mye staking, mye styrke – ja, mye av alt egentlig. Jeg trener flere timer totalt, og det har vært viktig for meg med de lange, seige staketurene. Det har vært pri én!

Theas treningsuke varierer naturligvis med årstid og fase i treningsprogrammet. Slik trente hun en uke høsten 2019:

Matching mot de beste gutta i verden

Thea har et veldig godt grunnlag fra tradisjonelt langrenn og løping, men konkurrerer mot sterke utøvere som har bygd stakekapasitet over mange år. Hun takker kunnskapsutvekslingen og samholdet i Team Ragde for at hun i dag evner å hamle opp med verdenseliten.

– Man kommer til et punkt der det er spesielt viktig å ha folk rundt seg som er bedre enn en selv, samt at de er villige til å dele. Det er nesten litt overraskende hvor åpne de meritterte løperne på Team Ragde har vært. De deler hemmelighetene og ønsker virkelig at vi skal gå fort på ski. Det er en veldig fin kultur i laget. Jeg synes hele pakka er  helt fantastisk!

”Man kommer til et punkt der det er spesielt viktig å ha folk rundt seg som er bedre enn en selv, samt at de er villige til å dele. Det er nesten litt overraskende hvor åpne de meritterte løperne på Team Ragde har vært. De deler hemmelighetene og ønsker virkelig at vi skal gå fort på ski.”

Det er ikke bare rundt lunsjbordet man virkelig får matchet seg. Både hun og Emilie Fleten trener mye med gutta på laget – som representerer den ypperste verdenseliten. For å henge med på rulleski går jentene på hjul med litt mindre rullemotstand. Det sies at ”godt følge gjør milen kort”, men treningsregimet på Team Ragde er langt fra noen ”walk in the park”.

– Da vi var ti dager på Mallorca i oktober trente vi samtlige økter med gutta. Det er artig å være en del av et slikt etablert, mannlig treningsmiljø. Da får man et godt innblikk i hvor lista ligger.

Den lista ligger høyt. Team Ragde Eiendom (tidligere Team Santander, Team Centric og Team Xtra Personell) har vunnet stort sett alt som er å vinne siden oppstarten i 2007. Det er en stjernespekket gjeng i Ski Classics sammenheng – med brødrene Anders og Jørgen Aukland, Petter Eliassen, Tord Asle Gjerdalen, Andreas Nygaard, Oskar Kardin og Joar Thele. Emilie Fleten og Thea Krokan Murud utgjør det kvinnelige innslaget.

Thea er i utgangspunktet sin egen trener, men konfererer mye med Jørgen Aukland (manager) og Magnar Dalen (sportsdirektør og smører). De hjelper gjerne til litt ekstra på nøkkeløkter. Som nevnt krever Ski Classics en rekke ferdigheter, og det er derfor mange poster Thea skal innom i en typisk treningsuke.

– Det blir gjerne et par intervaller, én fire-fem timers staketur, samt et par kortere staketurer på rundt tre timer. I tillegg blir det en del løping, samt et par-tre styrkeøkter.

Thea er overbevist om at langløpssatsingen vil gagne en mulig retur til tradisjonelt langrenn i fremtiden.

– Jeg vil ikke bli en dårligere skiløper med dagens satsingsområde. Jeg blir sterkere og mer utholdende, noe jeg vil kunne dra nytte av i vanlig langrenn også. Jørgen Aukland er veldig tydelig på at dette vil gjøre meg bra – selv om jeg ønsker å satse på tradisjonelt langrenn i fremtiden. I mine øyne er det bare positivt.

Show i helgene og daglig tralt i ukedagene

Enn så lenge lever hun godt som Ski Classic-løper. Thea mottar et vesentlig større stipend fra Team Ragde Eiendom enn hva som var tilfelle på rekruttlandslaget. Hun ser for seg å drive med langløp så lenge det er artig og noen er villige til å satse på henne. Fra å være én i mengden i verdenscupsirkuset, opplever hun stadig hint av stjernestatus på rundtur i Europa med Ski Classics.

– Team Ragde er et av de beste lagene og ”alle” vet hvem vi er. Går man rundt i Team Ragde-klær blir man tidvis beglodd, og det blir gjerne litt ekstra heiing. Etter åpningsrennet i Ski Classics ble det faktisk en del forespørsler etter selfier og autografer. Det er litt mer show rundt langløpene.

Skifest på trikkeskinner i helgene byttes så ut med en relativt diskret hverdag. I tillegg til ufattelig store mengder trening, studerer Thea realfag, i ønske om en fremtidig karriere som ernæringsfysiolog. Skal hun fullbyrde studiene, kreves det dog at hun forlater mor og fars trygge rede i Lillehammer.

– Det er artig å lære noe nytt, så det vil bli vurdert forløpende. Samtidig har mamma og pappas tilstedeværelse og tilrettelegging vært helt avgjørende for idrettskarrieren min så langt. De er hovedgrunnen til at jeg får drive med det jeg gjør. Det er ikke alle som hadde trives med å bo hjemme fremdeles, men det er absolutt ikke alle foreldre som hadde tiltatt det heller.

Med et litt skjevt smil om munnen, tillegger Thea: – Jeg lager middag av og til for å lette litt på samvittigheten.

Matlaging er også som en hobby å regne. På spørsmål om hva som er hennes spesialitet, forventer undertegnede en startliste med korte tidsintervaller, og den ene favoritten etter den andre. Thea tar derimot en lengre tenkepause, før hun røper den ene som kan ikles gul ledertrøye.

– Taco er safe – det trenger ikke være noe mer fancy enn det. For å slå litt ekstra på stortromma kunne det blitt en treretters taco, med kylling, kjøtt og bønner. Det ville vært perfekt.

Mulig fremtid også i løpingen

Sommeren 2019 stjal Thea overskriftene i utallige aviser og fagblad (Kondis inkludert), da hun vant Birkerbeinerløpet i suveren stil. Med 1:17:57 i den kuperte og teknisk krevende halvmaratonløypa, var hun godt over tre minutter foran meritterte løpere som Marthe Kathrine Myhre og Runa Falch. I tillegg fikk flere habile herreløpere kraftig tjeideng. Det ble en svært populær hjemmeseier, som mediene omtalte som noe overraskende. Thea hadde selv ambisjoner om å bli topp tre, men hun ble litt overrasket over at det gikk såpass lett.

– Jeg kjenner min egen kapasitet, og når jeg er i form vet jeg hvor godt jeg kan løpe. Birkebeinerløpet har dog en del nedoverbakker, og jeg sliter gjerne litt med hold når jeg løper. Den dagen klaffet alt! Jeg unngikk problemer og da gikk det så bra.

I målområdet spøkte hun med at lista var lagt, og at hun aldri kunne løpe Birkebeinerløpet igjen. I ettertid har hun innsett sitt talent for denne type konkurranser, og bestemt seg for å videreutvikle dette ved endt skikarriere. Didrik Tønseth og Therese Johaug har gitt en smakebit på hva det vil kunne innebære.

– Jeg tenker å prøve meg på maraton den dagen jeg legger opp langrennsatsingen. Det er skikkelig kult og inspirerende å se at langrennsløpere kan hevde seg i løping. Sammenlignet med langrenn er det befriende med så lite stresset stemning ved start. Det er egentlig bare å finne frem løpeskoene.

”Jeg tenker å prøve meg på maraton den dagen jeg legger opp langrennsatsingen. Det er skikkelig kult og inspirerende å se at langrennsløpere kan hevde seg i løping.”

Det skal nevnes at 1:17:57 i en krevende halvmaratonløype ikke kommer som lyn fra klar himmel. Thea elsker å løpe, og hun anser det som en viktig treningsform for å bygge kapasitet. I ungdomsårene drev Thea med både friidrett, terrengløp og langrenn. Hun var blant landets beste i aldersbestemte klasser. Da hun begynte på NTG ble det litt for mye å satse på to idretter, og valget falt da på langrenn. Hun lar ikke løpeskoene støve ned av den grunn.

– Løping er fremdeles min favorittreningsform – sett bort ifra å gå på ski om vinteren, selvfølgelig. En skitur på fjellet eller en løpetur i skogen, i fint vær vel og merke, er som meditasjon å regne. Jeg vil fortsatt løpe en god del i årene som kommer. Så får vi se på sikt om jeg tar det et steg videre, og for eksempel prioriterer trening inn mot et EM i terrengløp.

Thea anser mange mil i beina rundt konkurransefart som den viktigste faktoren for å bli god til å løpe. Selv sverger hun til brutalt ærlige hardøkter på mølle, eller i en rundløype, der hun kan flyte på høy puls og høy fart, uten å pådra seg nevneverdig mengde melkesyre. Hun er ytterst sjeldent umotivert for løpingen, men har ved enkelte anledninger opplevd at mye overkroppsstyrke og staking har satt begrensninger for fremdriften når hun løper.

Krokan Murud røper at det er sannsynlig at hun spisser treningen på en gitt hastighet og intensitet allerede i 2020. I bakhodet ligger en debut på halv- eller helmaraton. Om beina gir virkelig gode svar, skal vi heller ikke se bort fra at hun benytter sjansen under neste års EM i terrengløp.

NM på ski i 2016

Om seieren i Birkerbeinerløpet kom overraskende, er det likevel ingenting sammenlignet med 10-kilometeren under NM på ski i 2016. Der fikk Thea virkelig oppleve å ha marginene på sin side. Med en sterk sprint inne på oppløpet, og en utstrakt tå mot mållinjen, klokket hun inn 0,8 sekunder foran fjerdemann og kunne juble for bronsemedalje.

– Det kom veldig overraskende, og den følelsen skal det litt til å slå! Etter dette fikk jeg gått verdenscupsprint på hjemmebane og kom meg til semifinale. Jeg følte at jeg hevdet meg litt, og at det ikke var så langt til toppen. Slike opplevelser gir mest. Overraskelsesmomentet gjør det ekstra artig!

Ikke overraskende er dette fremdeles karrierens høydepunkt. Med stor treningsglede og stadig fremgang, er hun motivert for å gjenskape – og forhåpentligvis overgå –denne ekstasen i fremtiden.

Vektoptimalisering kontra slanking

Skisesongen 2019/2020 innledes med et stort mediefokus på vekt – ikke uten grunn. To av verdens fremste langrennsløpere i kvinneklassen, Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson, har fått startnekt av sine respektive forbund. Det har også kokt i løpemijøet etter at Mary Cain slapp bomben om regimet i Nike. Norges desidert beste løper, Karoline Bjerkeli Grøvdal, har også vært ærlig om sine problemer. Hun etterlyser åpenhet i idretter hvor vekt har en betydning for prestasjon, som langrenn og vekt. Et viktig element er å legitimere dette faktum.

Da Henrik Ingebrigtsen vant NM i terrengløp i Frognerparken i oktober rådet han Didrik Tønseth om å gå ned ti kilo, om han virkelig ønsket å hevde seg i løping. Uttalelsen ble naturligvis tolket sarkastisk og ansett som et artig utspill. Det er derimot naturlig å forestille seg stor ståhei om en kvinnelig utøver ytret tilsvarende. Den brutale sannhet er dog at optimal vekt er helt avgjørende.

Karsten Warholm omtale nylig vekt som den ”store elefanten i rommet”. Betydningen av vekt er en åpenbar sannhet blant toppidrettsutøvere, men nevnes sjeldent. I mange miljøer er det snarere tvert imot: Det er tabubelagt. Det siste året har Thea vært tett på verdenseliten i både tradisjonelt langrenn og Ski Classics. Hun opplever stor forskjell i hvordan tematikken håndteres blant kvinner og menn, samt blant langløperne kontra verdenscupløpere.

– Personlig opplever jeg at det er et sunnere forhold og mindre oppstyr rundt vekt og vektoptimalisering i langløp enn i verdenscupsirkuset. Man ser relativt stor forskjell på forbilder i disse idrettene. I langløp går man over så lang tid at faren for å gå næringstom – eller ikke få i seg nok og dermed ikke få restituert optimalt etterpå er så stor – at man naturlig gjør tiltak deretter. I tillegg har styrkebiten veldig mye å si, og skal du evne å bygge muskler, må du ha noe å bygge på.

En oppriktig og ærlig Thea innrømmer at hun synes det er en befriende realitet. Hun er takknemlig for åpenheten i det herredominerte miljøet i Team Ragde Eiendom. Thea utdyper at ”elefanten i rommet” er umulig å overse, og at det derfor er helt avgjørende hvordan man håndterer den. Hun etterlyser hovedsakelig en endring i utøvernes tilnærming til vekt og helse.

– Det er skummelt med for stort vektfokus, men samtidig er det en viktig faktor på det høyeste nivået. Vi driver med toppidrett, som er brutalt og ærlig – ja, relativt ekstremt. Det er viktig å erkjenne det, og befriende å snakke åpent om det. Idet det blir tabu å snakke om, burde det lyse en varsellampe; det er skummelt! Jeg er glad for at det er stor åpenhet om det i Team Ragde. Jeg opplever at vektfokuset blant guttene handler om optimalisering og prestasjon, mens det i større grad handler om utseende og personlighet blant jentene. Det er en viktig forskjell på vektoptimalisering og slanking.

”Jeg opplever at vektfokuset blant guttene handler om optimalisering og prestasjon, mens det i større grad handler om utseende og personlighet blant jentene.”

”Jobby”

Thea føler seg privilegert som har sin store hobby som jobb, en såkalt ”jobby”. Hun erkjenner at hun er avhengig av treningsglede og et godt miljø om hun skal oppnå ytterliggere fremgang på langløp. Dette er drivkraften i det lange løp. ”Godt følge gjør milen kort”.

– Jeg motiveres av å bli bedre, sterkere og gå fortere på ski. Det er veldig inspirerende å være en del av et lag som er så inkluderende, og som ønsker å dele kunnskapene. I tillegg får man reise veldig mye, for eksempel til Mellom-Europa hele vinteren for å gjøre det man liker aller best; nemlig å gå på ski. Slik sett er det jo en hobby, som har blitt en jobb – og det er vel det alle drømmer om, avslutter hun retorisk.


Theas tips til unge langrennsløpere som kan ha en fremtid i langløpssirkuset

Tren mye styrke på overkropp, generell basisstyrke og hurtighet. Kos deg på ski og dyrk treningsgleden.


Theas tips til mosjonister som skal gå lange turrenn den kommende vinteren

Jo flere mil i bein og armer, jo større sjanse for en god opplevelse. Bruk gjerne Skierg – det er et godt treningsverktøy.

11 kjappe

1. Beskriv deg selv med tre ord? Arbeidsom, pliktoppfyllende, blid.

2. Forbilde? Skiidolet har alltid vært Marit Bjørgen, men de to største er Michael Phelps og Mo Farah.

3. Hva inspirerer/motiverer deg i treningshverdagen? Treningsglede og fremgang.

4. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i? Turn, kunne ønske mamma og pappa hadde satt meg på det da jeg var liten.

5. ”Fun fact” om deg selv? Blodfan av Game of Thrones. Gråt og ble oppriktig trist da det var slutt.

6. Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i? Jeg tror på at hvis alle hadde vært mer bevisst og gjort litt for miljøet, vil det utgjøre en stor forskjell.

7. Beste motivasjonstips? Sette delmål. Ikke gap over for mye på en gang, men sette samtidig et hårete mål langt frem.

8. Hvordan ser din “perfekte dag” ut? Våkne tidlig, spise havregrøt og drikke et par kopper kaffe. Ut på lang skitur på Sjusjøen i soloppgang, minusgrader og trikkeskinner. Slappe av med familie/venner, lage god middag og bake kanelsnurrer til kvelds.

9. Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville - død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Justin Bieber: Fordi jeg var ordentlig fan. Skuespiller Heath Leadger: Ble veldig fascinert etter å ha sett dokumentaren om livet hans – anbefales. Eks-svømmer Michael Phelps: Min aller største idrettshelt.

10. Drømmeferie? Tur til Nepal, gå til første basecamp ved Mount Everest.

11. Dilemma: Over eller under terskel? Under, flyte på høy puls, høy fart, uten syre – det er de beste øktene.

3 om Thea

Emilie Fleten (venninne og teamkamerat på Team Ragde Eiendom): Som langrennsløper er Thea allsidig, sterk og hun har en rå kapasitet! Som venninne er hun inspirerende, forståelsesfull og aldri dømmende.


Joar Thele (teamkamerat på Team Ragde Eiendom): Thea er nok ei av de råeste jentene jeg kjenner. Hun er hardtarbeidende, offensiv og har guts. Hun er et stort kondisjonstalent, og jeg tror hun kan bli så god hun bare vil i de fleste kondisjonsidretter. Det er alltid til min store fortvilelse når hun henger på i rygg på motbakkeintervaller, og hun gir seg ikke uten kamp!


Theas foreldre: Thea er målrettet og disiplinert i treningsarbeidet. Hun er glad i å lage og spise mat. Videre er hun pliktoppfyllende og ordentlig, har egne meninger og er bestemt.

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer