Ninas tanker om ferieløping og ny pers på 5km

Nå er det tid for å lufte noen refleksjoner igjen, da det er en stund siden vårens hovedmål, Hamburg maraton, 29. april.

Tiden etter Hamburg har vært brukt til å roe ned, løpt de øktene jeg har hatt lyst til å løpe, være litt mer sosial og deltatt på fellesøkter med Vidar-gjengen.

Etter den for meg, vanlige restitusjonstiden på 3 uker etter maraton, snek den litt vel irriterende indre stemmen seg innpå og hvisket meg i øret; Si meg, Nina, hadde det ikke vært litt gøy å prøve å sette pers på 5-er’n? Ikke nå igjen’a, ba jeg. Men var det noen som hørte min bønn? Nei, da, slettes ikke.

Frem med terminlisten til Kondis, plotte inn den såkalt beste og raskeste 5-er’n: Norges raskeste på Nesbyen, 6. juli, regne 6 uker tilbake i kalenderen og starte den målrettede treningen for å slå den 7 år gml persen på tiden 18.55. Jeg har aldri skrytt av å være særlig kjapp, og det har jeg ikke tenkt til å gjøre nå heller, men pers er pers og 5 km er noe av det værste jeg løper.

Treningsprogrammet er godt kjent for meg; de første 6 ukene i det mange ganger omtalte maratonprogrammet til Marius Bakken. Det betyr at det er tid for å få litt fart på bena, få et litt raskere steg og få hofta litt mer frem. Når et gjelder det siste, er jeg redd toget har gått, dessverre.

Kanskje har noen av følgerne hørt på BML-podcasten. Den som stadig får nye lyttere. I alle fall tolker jeg det ut fra øktene til de jeg følger på Strava. Oftere og oftere ser jeg at de rolige turene avsluttes med 4xSL (stigningsløp) - hvilket betyr at budskapet fra Sindre Buraas, både er oppfattet og implementert i øktene. Jeg tør si at “vi” er en lett påvirkelig gruppe som stadig er på jakt etter de små grepene som forhåpentligvis vil gi oss fremgang. Det betyr at også jeg nå prøver å legge inn SL i avslutningen av mine rolige turer.

Oftere og oftere ser jeg at de rolige turene avsluttes med 4xSL (stigningsløp) - hvilket betyr at budskapet fra Sindre Buraas, både er oppfattet og implementert i øktene

Innimellom dukker det opp en mulighet til å få litt ekstra drahjelp på øktene og da er jeg lett å be. Jeg benyttet muligheten, uke 5 i programmet, til å melde meg på Perseløpet. Et lite lokalt løp på Jessheim hvor Jann Post hadde meldt seg som hare på halvmaraton. Det skulle løpes på 4-blank-skjema. Min økt tilsa 30 min. i sone 3, 2 min pause og 10 x 30/30 sek. Jeg hang på gjengen, 10-12 stk., i 30 min. takket for meg og tok dragene på vei tilbake til start. Det skal nevnes at 4-blankskjemaet sprengte planen om en sone3-økt, men en fin gjennomkjøring før 5 km konkurransen på Nesbyen uken etter ble det i alle fall.

Jeg får ofte spørsmål om hva som motiverer meg. Dagen før løpet på Nesbyen, fredag 5. juli, løp Jacob og Fillip Ingebrigtsen 1500 m. For de av dere som så det løpet, er det ikke så vanskelig å forstå hva som motiverer både meg og mange andre. Det ga meg gåsehud og en skikkelig boost som varte langt inn i dagen derpå.

Lørdag 6. juli var det bare å fylle opp bilen med persekåte Vidarløpere, kjøre 2,5t til Nesbyen, løpe 5 km for deretter å kjøre tilbake til Oslo.

"Norges raskeste" bærer sitt navn med rette. Med mange gode løpere på startstreken, 14-15 grader, overskyet og lite vind, lå alt til rette for gode tider inkludert et håp om at persen var innen rekkevidde.

Et testløp i forbindelse med oppkjøring til Hamburg maraton, gjennomført inne på Bislett, lå og lurte i bakhodet. Tid: 18.37 u.off. Nå var tiden kommet for å se om dette kunne kopieres. Usikkerheten lå og lurte, men jeg la opp til et skjema på 18.38.

De første 2 km har svak helning og ble løpt på 3.35 og 3.47. Så den litt utfordrende 3 km med en stigning som ikke merkes direkte på kroppen samt en kort strekning på sti for å snu. Tid: 3.49. Den km-tiden registrerte jeg ikke for fokuset var rettet mot Gloria, min trofaste “rygg” som ligger 3-4 m foran meg. Nå er det er bare strake veien tilbake til mål. Avstanden til Gloria krymper og ved 4 km er jeg helt i ryggen. Under testløpet på Bislett hadde jeg en god spurt. Den satt ikke like godt denne gangen. Jeg løp opp på siden, men fant ut at det var litt for tidlig. Løp det jeg hadde og pustet som en gamp, kikket på klokka og så at jeg lå an til pers. Helt inn nå, Nina. Det hjelper nemlig å snakke litt hardt til seg selv. Tid: 18.41 og offisiell pers med 14 sek. Veldig fornøyd. De 2 siste km gikk på 3.45 og 3.37. I ettertid kunne jeg ønske meg et litt jevnere løp. Så får tiden vise om det er noe jeg skal jobbe med.

I skrivende stund er det ferietid, som for meg også betyr løpetid.

Treningen mot halvmaraton i København er igang. Deretter står Hytteplanmila på programmet og året 2019 avsluttes med Valencia maraton 1. desember.

Opp og frem, folkens! Ønsker alle en flott høst mot mye mål eller rett og slett bare nyte det å kunne være i aktivitet.

Mvh, Nina Wavik Ytterstad

No items found.