Olger om uka som var - uke 1

 Av: Olger Breivik Pedersen (STRAVA)

Løping er gøy! I hvert fall når helsa er god, men etter en runde med sjukdom i jula har det lugget litt og løping har ikke vært så gøy som det burde. Til tross for å ha vært feberfri i omtrent to uker er jeg litt slapp/trøtt, har høy hvilepuls og beina er tunge. Det som bekymrer meg mest er den høye hvilepulsen. Rolig løping går helt fint, mens løping med en viss intensitet er helt umulig. Planen for denne uka var å starte treningen mot Trafford 10k og introdusere økter med fokus på målsettingsfart. I tillegg var det duket for en konkurranse på 7.7 km, noe som er langt nok til å fungere som en super hardøkt uten å være så langt at restitusjonstiden går utover treningen som kommer. I tillegg går en god del av løypa på grus, noe som bidrar til litt lavere belastning. Det er første gang jeg dedikerer en oppkjøring til noe annet enn en maraton, så jeg var egentlig tenkt å skrive litt om hvordan jeg har tenkt å angripe oppgaven. Men det må desverre vente til en annen gang. Uka gikk nemlig ikke helt som planlagt på grunn av elendig form, så jeg vet ikke helt hvordan jeg skal løse denne oppkjøringen helt enda.

Hva skal man egentlig gjøre når kroppen ikke er helt frisk? Jeg er ingen lege, så jeg sitter ikke på fasit. Men jeg tenker man bør trene det man kan, enkelt og greit. Derfor har jeg løpt de rolige øktene mine ekstra rolig og vært innstilt på at hardøkter skal avbrytes dersom det kjennes spesielt ubehagelig eller hardt ut. Dette tror jeg er suksessfaktorer akkurat nå. Helsa er viktigere enn hva enn som måtte stå i treningsplanen. I tillegg har jeg vært litt mer opptatt av å måle puls enn tidligere (jeg er ikke veldig opptatt av dette til vanlig). Foreløpig føler jeg meg langt bedre på slutten av uka enn i starten, men føler meg fortsatt ikke spesielt sprek. Kanskje hadde det vært bedre å trent enda lettere eller ta helt fri? Det får vi aldri vite.

Uka som var

Mandag

Økt 1: 10x3 min i 10k-fart (avbrutt) Tid: 1:09:28. Distanse: 16 km.

Kommentar: Gav meg etter 4 drag. Med hvilepuls 20 slag over normalen så jeg for meg at dette ville bli en tung dag. Allerede etter 2-3 drag jobbet jeg så hardt at jeg var anspent i hele kroppen og pulsen var skyhøy. «Train, don’t strain». Her var det bare å gire ned å løpe rolig resten av økta

Økt 2: Hvile (nyttårsaften)


Tirsdag:

Økt 1: Rolig/Restitusjon. Tid: 1:19:00. Distanse: 16.1 km. Pace: 4:54/km

Kommentar: Hvilepuls 20 slag over normalen. Tanken var å løpe så sakte som mulig samtidig som jeg ville opprettholde et normalt løpssteg. Snittpuls på rundt 70%, men pulsen gikk tidvis godt over sone 1. Deprimerende.

Økt 2: Rolig/Restitusjon. Tid: 30:35. Distanse: 6 km. Pace: 5:06/km


Onsdag

Økt 1: Fartlek 16x 1/1 Tid: 1:08:41. Distanse: 16.4 km. Pace: 3:05-3:15/km

Kommentar: Hvilepuls 20 slag over normalen. Ville ha en lett økt med litt fart uten å stresse kroppen for mye. Tenkte kanskje det kunne ha noe for seg å trene det «motoriske», men kunne sikkert like gjerne løpt rolig. Kjentes greit ut, men ble neppe i mye bedre form av dette.

Økt 2: Rolig i fjellet. Tid: 54:37. Distanse: 9.7 km. Pace: 5:38/km


Torsdag:

Økt 1: Rolig/Restitusjon. Tid: 1:12:13. Distanse: 15 km. Pace: 4:49/km

Kommentar: Hvilepuls 20 slag over normalen. Hadde samme tanke med økta som på tirsdag, men bestemte meg underveis for å løpe siste 5 km i «normalt» roligtempo. Vesentlig lavere snittpuls (ca. 65%) og jeg følte meg piggere enn tidligere i uka.

Økt 2: Rolig/Restitusjon. Tid: 39:09. Distanse: 8 km. Pace: 4:50/km


Fredag

Økt 1: Rolig + 6 stigningsløp. Tid: 1:01:50. Distanse: 13.1 km. Pace: 4:41/km

Kommentar: Beste følelsen på lenge. Snittpuls på 65% og hvilepuls «bare» 10-15 slag over normalen. Føler jeg har løpt pinlig sakte på alle rolige økter denne uka, også denne, men her gikk det litt kjappere. Bedre, men ikke bra.

Økt 2: Hvile

Grimstadvatnet Rundt. Et løp jeg liker veldig godt. Selvom det var morsomt å løpe på hjemmebane igjen skriver ikke akkurat dette løpet seg inn i historiebøkene som et av de mest fantastiske. Foto: Martin Hauge-Nilsen

Lørdag

Økt 1: Shake out. Tid: 11:24. Distanse: 2.1 km. Pace: 5:24/km

Kommentar: Hvilepuls 10-15 slag over normalen.

Økt 2: Grimstadvatnet Rundt (7.8k offisielt, men er nok nærmere 7.7k) Tid: 27:23

Kommentar: Jeg har løpt mange dårlige løp siden april i fjor, men dette tar kaka. I høst hadde jeg bestemt meg for å gå for 25:30 på dette løpet dersom forholdene var gode. Dette anså jeg som realistisk helt til jeg ble sjuk, men tenkte nå at jeg måtte ta til takke med en tid rundt 26:00. Jeg var ikke i nærheten. Ikke i et eneste sekund av løpet var jeg i nærheten. Det var ikke noe galt med disponeringen, det bare gikk sakte fra start til slutt. Ikke ble jeg sliten heller, ikke i det hele tatt! Men der og da føltes helt umulig å løpe fortere. Samme snittfart som i Berlin Marathon 2018, og etterpå føltes det egentlig som om jeg hadde løpt 7.7 km i maratonfart. Det er tre år siden sist jeg løp så «sakte» i dette løpet. Merkelig, irriterende og smått deprimerende.

Tid m/opp- og nedjogg: 1:03:03. Distanse m/opp og nedjogg: 15.6 km


Søndag

Økt 1: Langtur, rolig. Tid: 2:27:51. Distanse: 32 km. Pace: 4:37/km

Kommentar: Hvilepuls 10-15 slag over normalen, men pulsen under økta synes jeg var veldig fin. 69% i gjennomsnitt. Høyere siste halvdel enn første selvsagt, men alt i alt virket kroppen å være i god stand på denne økta.

Økt 2: Hvile

Langtur fra Dimnøya til Flø. Noe av det herligste man kan foreta seg med løpesko på beina!

Total:

Tid: 11 timer og 37 minutter. Distanse: 150.1. km

En elendig treningsuke. Fikk riktignok løpt en hel del, men for det meste helt rolig. Enten sitter sjukdommen fortsatt i, eller så la jeg igjen alt av fysisk form et sted mellom tredje og fjerde søndag i advent. Har et lite håp om at helsa plutselig skal bli bra og at jeg får fortsette der jeg slapp før jeg ble slått ut av feber, forkjølelse og tette bihuler. Inntil videre får jeg fokusere på rolig løping og ikke planlegge altfor mye, tenker jeg.

Happy days!

No items found.