Presentasjon av Martin Kjäll-Ohlsson

1) Alder: 40 år (født 12. juni 1978)

2) Klubb: SK Vidar / Hälle IF (Sverige)

3) Bosted: Vinderen, Oslo

4) Yrke/Studie: Marketing and Business Development Manager, ABB / Sivilingeniør i industriell økonomi

5) Sivilstatus: Gift og en sønn på snart 2 år.

1) Mål(ene) for 2019 - og hvorfor nettopp denne grensen på maraton:

Det er to mål: under 2:25 på maraton og så langt som mulig under 32 min på 10km. Målet på maraton skyldes at jeg har ett snitt på 2:28:08 på alle mine 22 fullførte maratonløp, og jeg har ikke lyst å ødelegge snittet for mye. I SK Vidar er jeg vel nr 5 eller 6 på maraton for tiden, så jeg må holde koken for å ikke falle alt for langt ned på den listen. Da snakker vi altså om nå og ikke om listen for alle tider, for der er jeg nok allerede på side 2.

2) Hvordan du ligger an per dags dato?

I februar i år løp jeg på 2:28 med langt dårligere grunnlag og meget kort spesifikk forberedelse. På den negative siden er jeg ett år eldre neste år, men treningsgrunnlaget er bedre enn i fjor på samme tid, så jeg vil påstå at jeg ligger godt an. Jeg har også en sønn som stadig sover bedre, noe som gir positivt bidrag til min egen søvn. Selv om jeg er et godt stykke bak mine egne personlige rekorder, har jeg fått en ny giv og har stor glede med løpingen noe som har begynt å smitte over på høyere fart enkelte dager.

3) Hvor/hvilket løp ønsker du å bryte denne grensen?

Berlin maraton i september, et løp jeg aldri har deltatt i tidligere.

4) Bakgrunn som løper

Startet med Follotrimmen i starten av 90-tallet da jeg gikk på ungdomsskolen i Drøbak. Så ballet det på seg, og jeg kom med i et fantastisk treningsmiljø i Ås IL ledet av Henrik Solbu. Jeg løp under 9min på 3000m som 17-åring, noe som er ganske ordinært, men jeg var fornøyd selv. Jeg var videre med på noen UM og jr-NM, men uten at noen ble særlig skremt av mine resultater. Så løp jeg litt som utvekslingselev i USA og som student i Trondheim, og løpsresultatene holdt seg på det jevne. Det beste var nok 31:33 på 10km. Etter studiene oppdaget jeg terskeltrening, og sammen med bedre struktur og søvn resulterte det i 1:08:45 på halvmaraton i 2004. De videre årene fikk jeg med meg noen baneløp og de beste tidene var 14:41,99 på 5000m og henholdsvis 30:47 og 30:50 på 10km og 10000m. I 2006 gjorde jeg min første skikkelige forberedelse til maraton, og det ble 2:23 i første forsøk. Året etter løp jeg på 2:21, og da tenkte jeg at nå må jeg gjøre en slags satsning. Kort fortalt løp jeg da alt for mye relativt til hva som (for meg) var mulig å absorbere, og det er en nyttig lærdom som jeg kan komme tilbake til.

5) Din maratonhistorie i tall

Personlig rekord: 2:21:45. 22 fullførte maratonløp. Snitt: 2:28:08 med alle inkludert, eller 2:26:54 på de 18 som jeg selv definerer som konkurranseløp. Jeg har vunnet Oslo, Midnight Sun og Mauritius Maraton og så har jeg 5 medaljer i NM hvorav ett gull.

6) Hvorfor maratondistansen?

1500m er den flotteste løpsøvelsen og den med mest prestisje, og jeg skulle gjerne vært mellomdistanseløper. Dessverre er jeg for treig og har dessuten tatt for dårlig vare på de få fartsressursene jeg har, så det var aldri realistisk. Da jeg prøvde meg på maraton for første gang så gikk det relativt sett mye bedre enn på kortere distanser, så da har jeg fortsatt med det. Det er noe med den utfordrende lengden samtidig som man ikke kan gi slipp på fartselementet helt. Noe lenger distanse enn maraton er ikke aktuelt.

7) Favorittøkt

5x3000m i maratonfart.

8) Styrker som løper

God løpsøkonomi og svært tålmodig.

9) Svakheter som løper

For lite endringsvillig, men det har blitt bedre med alderen. Noen vil sikkert også hevde at bevegeligheten min ikke er i verdensklasse.

10) Tre ord som beskriver deg som løper

Ydmyk, positiv og utholdende.

No items found.