Road to Barcelona #11

Av: Simen Næss Berge

Uke 11 av 12 mot Barcelona halvmaraton (28. jan. - 3. feb)

Mål for uka: Løpe ca. 150 km, få et litt klarere bilde av målsetningsfart for halvmaratonløpet og trene tre styrkeøkter.

Mandag:
Starta uka relativt hardt med noen mølletester på labben på skolen som forsøksperson i et forskningsprosjekt. Den første testen var en laktatprofiltest hvor jeg løp på 5,5 % stigning fra 8 km/t til 15 km/t med fem minutter på hver hastighet. Terskelen min ble beregnet til ca. 14,5 km/t på 5,5 % stigning.

Etter det kjørte jeg en VO2 maks-test, hvor jeg dessverre fikk et resultat som er veldig lite troverdig. For nesten to år siden testa jeg til 72,8. At jeg skal ligge 10 under det nå har jeg lite tro på, selv om formen ikke akkurat er på topp. Jeg skal teste to ganger til, så jeg regner med at resultatet blir riktig neste gang, så blir det spennende å se om det er positivt eller ei.

Til slutt var det en 15 min all out test, hvor jeg begynte å føle meg veldig sliten og presterte relativt dårlig. Totalt ble det ca. 13,3 km og jeg vil si en helt grei hardøkt. Jeg fikk stressa et system jeg ikke har stressa på lenge, ved å løpe med så høy intensitet at jeg gikk inn i sone 5. Jeg tror det her var en fornuftig måte å gjøre det på, ved å løpe på 5,5 % stigning. Kneet blir mye mindre belastet da.

Tirsdag:
10 km før frokost og skole. Deilige -20 grader ute.

I pausa på skolen fikk jeg trent styrkeøkt nummer 27 for kneet. Selv om jeg begynner å føle meg nesten helt skadefri er planen å fortsette å trene styrke fremover for å forhindre at det kommer tilbake.

Etter styrke ble det en 2-timers spinningøkt med mange forskjellige intervaller. Den økta her passa ikke så fryktelig godt inn i planen min, men det var obligatorisk på skolen, så jeg kjørte ganske så kontrollert store deler av økta.

Onsdag:
22 km på mølla. Første 10 km på 4:17/km og siste 12 km på 3:55/km. Tanken bak den her er 20 % og 10 % saktere enn maratonfart. Maratonmålet for i år er sub 2:25, men jeg er langt unna det nivået nå. Jeg beregna derfor fart ut i fra 2:30 som sluttid. Jeg synes det er viktig å trene på det nivået man er og ikke på det nivået man skulle ønske man var, selv om det nok også kan diskuteres om jeg er i 2:30-form i dagens tilstand.

Torsdag:
En times styrkeøkt før løping. Det ble også 10 minutter på ellipsemaskinen, siden alle møllene var opptatt.

Mølleøkta ble oppvarming + 4 min fast + 4 min steady + 5 x (2 min fast, 4 min steady) + nedløp. Jeg tror ikke jeg har kjørt denne typen økt før, så jeg var usikker på fart. Jeg endte opp med 3:20/km på fast og 3:31/km på steady, som jeg synes traff ganske bra. Egentlig hadde jeg tenkt til å kjøre litt fortere på fast og litt roligere på steady, men mølla jeg endte opp med gikk ikke fortere enn 18 km/t, så da ble det sånn. Totalt ble det 17 km, hvor 38 minutter var i god fart. Dette er nok helt klart en type økt jeg kommer til å kjøre flere av fremover. Å få “pause” rundt maratonfart gjør at man lærer seg å “slappe av” i den farta og den vil ikke oppleves like anstrengende etter hvert. Det er i alle fall det jeg tenker etter å ha kjørt økta en gang.

Fredag:
22,2 rolige km før frokost. Veldig varierende, men stort sett dårlige forhold. Snittfart 5:37.

Andreøkta ble omtrent akkurat det samme, bare halvparten. 11,1 km med snittfart 5:17.

Lørdag:
Styrke + 16 km med jevn fart på 4:36/km. 98 % sone 1.

Søndag:
25 km på mølla. Første halvdel i 4:17-fart og siste halvdel i 3:55-fart. Ganske komfortabel sone 2-økt, hvor jeg fant relativt god flyt mot slutten. Det gikk en del lettere enn på onsdag.

Avslutta uka med 6 km med 4 strides på kvelden for å løse opp litt. Snittfart 4:39.

Totalt: 152,7 km løping. 16 timer og 46 minutter trening.

Nok en positiv uke, hvor jeg oppnådde ukens mål, selv om jeg fortsatt ikke er helt sikker på farta jeg skal prøve å holde i Barcelona. Det blir definitivt ikke fart til det opprinnelige 68:59-målet, men det frister veldig å prøve å gå ut i samme fart som persen min. Det er litt kjipt å dra helt til Barcelona kun for å prøve å løpe saktere enn pers. Å prøve å løpe på 1:11 og gå på en smell og komme i mål på 1:20 virker mer fornuftig enn å safe inn en tid på for eks. 1:14. Vi får se. Jeg må bestemme meg før jeg står på startstreken, ellers blir det fort til at jeg løper altfor fort i starten.

Den siste uka blir rolig med mindre mengde og kun en veldig kort hardøkt. Jeg kommer også til å droppe to av tre styrkeøkter og kun kjøre den ene økta tidlig i uka for å forhåpentligvis ha litt lettere bein til søndag. Uansett hvordan det kommer til å gå, gleder jeg meg veldig til å løpe på bar asfalt og ikke minst, konkurrere igjen.

No items found.