”Slaget på Spikkestad”

I anledning Rekordløpet på Spikkestad 13. September, møtes verdenseliten på mellomdistanse og maraton til duell om norgesrekorden på 10 kilometer gateløp

Hanekampen mellom Henrik Ingebrigtsen og Sondre Nordstad Moen arrangeres 13. September 2020 kl. 12:00 på ROS Arena, ved Spikkestad utenfor Drammen. Norgeshistorien tilsier at det på dagen er bortimot 1000 år siden ”Slaget på Stiklestad”. Med krigens løpeutgave, ”Slaget på Spikkestad”, ønsker arrangøren å innføre et religiøst forhold til 10 kilometer gateløp i norsk idrett.

Norgesrekord i potten

Da Floyd Mayweather og Conor McGregor gikk i ringen i Las Vegas, sto det milliarder på spill. Når Henrik Ingebrigtsen og Sondre Nordstad Moen løper i ring på Spikkestad, satses norgesrekorden på 10 kilometer gateløp.

McGregor uttalte selvsikkert før den historiske duellen at Mayweather ville være ”bevisstløs innen to runder”. Med Norges svar på prestisjeduellen – og norgesrekord på 10 kilometer gateløp på kjøpet – er både Henrik og Sondre villige til å pushe seg til bevisstløshet over to runder à fem kilometer.

Begge erkjenner at de virkelig må ta ut sitt ytterste om de skal vinne duellen. De har stor respekt for hverandres løpeegenskaper. Som utpregede vinnerskaller, blir de dog ikke motløse av den sterke konkurransen. Både Sondre og Henrik trigges av ”Slaget på Spikkestad”.  

– Jeg sier aldri nei til en utfordring, men jeg vet at det å slå Sondre på 10 kilometer gateløp ikke blir en lett sak. Om jeg er med til 9,5 kilometer, kan alt skje. Én ting er i hvert fall sikkert: Han får ingenting gratis!

Som maratonløper i den ypperste verdenseliten, er ikke Sondre bortskjemt med å få noe uten å måtte betale dyrt – verken på trening eller i konkurranse. Han mener Rekordløpet arrangeres på et perfekt tidspunkt etter OL og EM. Dermed skreddersys treningsplanen med tanke på å slå Henrik i duell, og samtidig ta tilbake norgesrekorden fra Jakob Ingebrigtsen.

– Det å kunne få løpt en rask 10 kilometer i Norge, i det som ser ut som en veldig rask løype, er noe jeg virkelig ser frem til! At Henrik er på start, gir bestandig det lille ekstra. Vi har konkurrert mot hverandre i snart 15 år, og vi gir oss ikke med det aller første. Prestisjen oss mellom er bestandig stor, legger han til med et lurt smil om munnen.

Utholdende hurtighet VS endeløs utholdenhet

”Slaget på Spikkestad” står mellom norgesrekordholderen på 3000 meter og norgesrekordholderen på halv- og helmaraton. Rent sportslig møtes de altså på halvveien, i form av 10 kilometer gateløp.

Etter å ha smadret norgesrekorden på 3000 meter under fjorårets Bislett Games, ble Henrik Ingebrigtsen hyllet av et fullsatt Bislett Stadion. Han fulgte opp med en ydmyk og beundringsverdig to-timers lang seiers-/selfierunde, og kunne trygt krones til ”kongen av Bislett Stadion” denne fantastiske sommerkvelden. Det raske tartandekket var Henriks lekegrind, og tribunene var stinne av beundrere.

I samme tidsrom, på andre siden av kloden, forsynte Norges ubestridte langdistansekonge, Sondre Nordstad Moen, seg grovt fra et koldtbord av fysiske og mentale egenskaper. Ukens diett besto av uhorvelige mengder utholdenhetstrening, ispedd viljestyrke, stadig høyere smerteterskel, motivasjon og selvtillit. Det hele ble krydret med styrke, hurtighet og løpsteknikk. Til dessert unnet Sondre seg en rekke restitusjonstiltak som medisinsk behandling, alternativ trening, søvn og kosthold. Hele opplegget luktet verdensklasse.

Kontrastene kunne likevel ikke vært større fra de bakglatte og ruglete grusveiene i høyden i Kenya, til et tartandekke med spikerfeste i Oslo Sentrum. Der han ene ble svermet om og forgudet på den store scenen, danset han andre seg ensom gjennom akt etter akt i en bortgjemt manesje. Året etter møtes de endelig til dyst på halvveien.

På hånden har Henrik Ingebrigtsen den utholdende hurtigheten til en Greyhound. Sondre Nordstad Moen besitter derimot den endeløse utholdenheten til en trekkhund. Begge har så høye kort at de kan trumfe norgesrekorden på 10 kilometer gateløp: 27.54. Hvem som har den beste hånden får vi se på Spikkestad i september.

Sondre og Henrik oppfordrer samtidig både mosjonister og eliteløpere til å legge inn Rekordløpet i løpskalenderen, og håper å se motiverte løpere i toppform på startstreken – med ambisjoner om nye personlige rekorder.

Et løp for både eliten, bredden og barna

Arrangementet på Spikkestad bærer naturligvis ikke preg av tilsvarende alvorlighetsgrad som de nevnte slagene i Las Vegas og på Stiklestad. Det står verken milliarder av kroner eller liv på spill. For våre beste menn handler løpingen mer om prestisje, respekt, løpe- og konkurranseglede, samt det å bryte grenser.

Med Norges kanskje raskeste trasé på 10 kilometer gateløp, og et opplegg gjennomsyret av profesjonalitet, får også 4000 deltagere anledning til å jakte personlige rekorder på rød løper gjennom Spikkestads gater.

Arrangøren har bestilt solide fartsholdere til typiske drømmegrenser på distansen. Foruten norgesrekorden for herrer og et løp ned mot 27 minutter, legges det opp til drahjelp rundt de ”magiske” grensene på 30-, 35-, 40- og 45 minutter. Norges ubestridte løpedronning, Karoline Bjerkeli Grøvdal, får også tilrettelagt et løp i håp om å se 30-tallet. Videre oppfordres landets beste i u20- og u23-klassen til å benytte anledningen til å perse grovt.

”Henrik Ingebrigtsens barneløp”

En innovativ og høyst engasjerende happening denne dagen er ”Henrik Ingebrigtsens barneløp”. Med 1000 barn på startstreken, blir Rekordløpet en fest for hele familien. Forhåpentligvis vil det også bidra sterkt for rekrutteringen og idrettsgleden. Barneløpet blir fort selve rosina i pølsa!

Rekordløpet blir altså et fantastisk arrangement for norsk idrett, for folkehelsen, for eliten og sub-eliten, og for idrettsinteresserte barn og voksne. Uavhengig av ambisjonsnivå, oppfordres den løpeglade å valfarte til Spikkestad 13. September 2020.

Forfatter

Andreas Grøgaard

Andreas Grøgaard (f. 1992) har en bachelorgrad i psykologi og en mastergrad i ledelse- og organisasjonspsykologi. Han er svært interessert i en rekke idrettsgrener (fotball, langrenn, friidrett osv.), men har selv hovedsakelig bedrevet langdistanseløping siden 2012. Hans personlige rekord på maraton er (foreløpig) 2:28:42.

Andreas har de seneste årene drevet et enkeltpersonforetak for treningskonsultasjon, samt relaterte aktiviteter og tjenester. Han er også initiativtaker til prosjektene ”Breaking Marathon Limits” og ”Breaking2:30”, som tar sikte på å inspirere og oppmuntre løpere til å pushe sine egne grenser og ta ut sitt potensiale – uansett nivå. Engasjementet for kondisjonsidrett kommer også til uttrykk gjennom rollene i redaksjonskomiteen til Kondis, som Runner’s Worlds løpeskoekspert, som instruktør og reiseleder for Springtime, samt som ambassadør for Torshov Sport Runners.

Gjennom BML kan Andreas tilby:

  • Bedriftstreninger
  • Personlig treningsprogram
  • Tekst (artikler, taler, innhold, foredrag etc.)
  • Produktanmeldelser
  • Foredrag om trening
  • PT-timer

Les mer