Siste podcast fra BML

København Halvmaraton-spesial | Med Nordstad Moen, Kamworor, Ulriksen og Post

Kristian og Jann tar turen til København Halvmaraton sammen 900 norske løpere for å sjekke formen. Kristian forventer å få svar på om det er realistisk å gå for under 2.20 i Berlin om to uker. Jann gjør sitt første ordentlige løp på 1,5 år. I København møter de Sondre Nordstad Moen som har mulighet til å sette norsk og europeisk rekord på halvmaraton. Han forteller om løpet sitt, gir råd om trening mot halvmaraton, og forteller om sine forventninger til Kristian, som han trener. Når Sondre gir halvmaratonråd bør man lytte. Geoffrey Kamworor setter verdensrekord med den fantastiske tiden 58.01 og Jann får inn noen spørsmål etter løpet og spør om råd for å løpe fort på halvmaraton. Jann lokker den tidligere langrennsløperen Christoffer Callesen ut på et fornuftig løpsopplegg. Hva skjer når den tidligere langløpsspesialisten starter med et mål om å løpe fortest på slutten og ikke åpner med hode under armen. Du kan også høre fra Lars Lunde og Einar Melsom som begge løp under 1.08. Kondispresident Tim Bennett diskuterer arrangement og løype. Han er også løypesjef i Oslo Maraton og røper planer om en raskere løype der på sikt. Nordstad Moens treningskompis Thijs Nijhuis tar sølv i det danske mesterskapet og forteller hvordan det er å være på treningssamling med den norske rekordholderen. Til slutt oppsummerer Kristian og Jann egne opplevelser og ser fremover mot Berlin og maratonhøsten.

Road to Barcelona

Road to Barcelona #11

Uke 11 av 12 mot Barcelona halvmaraton (28. jan. - 3. feb)Mål for uka: Løpe ca. 150 km, få et litt klarere bilde av målsetningsfart for halvmaratonløpet og trene tre styrkeøkter.

Road to Barcelona #11

Uke 11 av 12 mot Barcelona halvmaraton (28. jan. - 3. feb)Mål for uka: Løpe ca. 150 km, få et litt klarere bilde av målsetningsfart for halvmaratonløpet og trene tre styrkeøkter.

Road to Barcelona #11

Uke 11 av 12 mot Barcelona halvmaraton (28. jan. - 3. feb)Mål for uka: Løpe ca. 150 km, få et litt klarere bilde av målsetningsfart for halvmaratonløpet og trene tre styrkeøkter.

Av: Simen Næss Berge

Uke 11 av 12 mot Barcelona halvmaraton (28. jan. - 3. feb)

Mål for uka: Løpe ca. 150 km, få et litt klarere bilde av målsetningsfart for halvmaratonløpet og trene tre styrkeøkter.

Mandag:
Starta uka relativt hardt med noen mølletester på labben på skolen som forsøksperson i et forskningsprosjekt. Den første testen var en laktatprofiltest hvor jeg løp på 5,5 % stigning fra 8 km/t til 15 km/t med fem minutter på hver hastighet. Terskelen min ble beregnet til ca. 14,5 km/t på 5,5 % stigning.

Etter det kjørte jeg en VO2 maks-test, hvor jeg dessverre fikk et resultat som er veldig lite troverdig. For nesten to år siden testa jeg til 72,8. At jeg skal ligge 10 under det nå har jeg lite tro på, selv om formen ikke akkurat er på topp. Jeg skal teste to ganger til, så jeg regner med at resultatet blir riktig neste gang, så blir det spennende å se om det er positivt eller ei.

Til slutt var det en 15 min all out test, hvor jeg begynte å føle meg veldig sliten og presterte relativt dårlig. Totalt ble det ca. 13,3 km og jeg vil si en helt grei hardøkt. Jeg fikk stressa et system jeg ikke har stressa på lenge, ved å løpe med så høy intensitet at jeg gikk inn i sone 5. Jeg tror det her var en fornuftig måte å gjøre det på, ved å løpe på 5,5 % stigning. Kneet blir mye mindre belastet da.

Tirsdag:
10 km før frokost og skole. Deilige -20 grader ute.

I pausa på skolen fikk jeg trent styrkeøkt nummer 27 for kneet. Selv om jeg begynner å føle meg nesten helt skadefri er planen å fortsette å trene styrke fremover for å forhindre at det kommer tilbake.

Etter styrke ble det en 2-timers spinningøkt med mange forskjellige intervaller. Den økta her passa ikke så fryktelig godt inn i planen min, men det var obligatorisk på skolen, så jeg kjørte ganske så kontrollert store deler av økta.

Onsdag:
22 km på mølla. Første 10 km på 4:17/km og siste 12 km på 3:55/km. Tanken bak den her er 20 % og 10 % saktere enn maratonfart. Maratonmålet for i år er sub 2:25, men jeg er langt unna det nivået nå. Jeg beregna derfor fart ut i fra 2:30 som sluttid. Jeg synes det er viktig å trene på det nivået man er og ikke på det nivået man skulle ønske man var, selv om det nok også kan diskuteres om jeg er i 2:30-form i dagens tilstand.

Torsdag:
En times styrkeøkt før løping. Det ble også 10 minutter på ellipsemaskinen, siden alle møllene var opptatt.

Mølleøkta ble oppvarming + 4 min fast + 4 min steady + 5 x (2 min fast, 4 min steady) + nedløp. Jeg tror ikke jeg har kjørt denne typen økt før, så jeg var usikker på fart. Jeg endte opp med 3:20/km på fast og 3:31/km på steady, som jeg synes traff ganske bra. Egentlig hadde jeg tenkt til å kjøre litt fortere på fast og litt roligere på steady, men mølla jeg endte opp med gikk ikke fortere enn 18 km/t, så da ble det sånn. Totalt ble det 17 km, hvor 38 minutter var i god fart. Dette er nok helt klart en type økt jeg kommer til å kjøre flere av fremover. Å få “pause” rundt maratonfart gjør at man lærer seg å “slappe av” i den farta og den vil ikke oppleves like anstrengende etter hvert. Det er i alle fall det jeg tenker etter å ha kjørt økta en gang.

Fredag:
22,2 rolige km før frokost. Veldig varierende, men stort sett dårlige forhold. Snittfart 5:37.

Andreøkta ble omtrent akkurat det samme, bare halvparten. 11,1 km med snittfart 5:17.

Lørdag:
Styrke + 16 km med jevn fart på 4:36/km. 98 % sone 1.

Søndag:
25 km på mølla. Første halvdel i 4:17-fart og siste halvdel i 3:55-fart. Ganske komfortabel sone 2-økt, hvor jeg fant relativt god flyt mot slutten. Det gikk en del lettere enn på onsdag.

Avslutta uka med 6 km med 4 strides på kvelden for å løse opp litt. Snittfart 4:39.

Totalt: 152,7 km løping. 16 timer og 46 minutter trening.

Nok en positiv uke, hvor jeg oppnådde ukens mål, selv om jeg fortsatt ikke er helt sikker på farta jeg skal prøve å holde i Barcelona. Det blir definitivt ikke fart til det opprinnelige 68:59-målet, men det frister veldig å prøve å gå ut i samme fart som persen min. Det er litt kjipt å dra helt til Barcelona kun for å prøve å løpe saktere enn pers. Å prøve å løpe på 1:11 og gå på en smell og komme i mål på 1:20 virker mer fornuftig enn å safe inn en tid på for eks. 1:14. Vi får se. Jeg må bestemme meg før jeg står på startstreken, ellers blir det fort til at jeg løper altfor fort i starten.

Den siste uka blir rolig med mindre mengde og kun en veldig kort hardøkt. Jeg kommer også til å droppe to av tre styrkeøkter og kun kjøre den ene økta tidlig i uka for å forhåpentligvis ha litt lettere bein til søndag. Uansett hvordan det kommer til å gå, gleder jeg meg veldig til å løpe på bar asfalt og ikke minst, konkurrere igjen.

Road to Barcelona #10

Uke 10 av 12 mot Barcelona halvmaraton (21. - 27. jan)Mål for uka: Løpe 140-150 km, gjennomføre tre styrkeøkter og minst to hardøkter med løping.

Road to Barcelona #10

Uke 10 av 12 mot Barcelona halvmaraton (21. - 27. jan)Mål for uka: Løpe 140-150 km, gjennomføre tre styrkeøkter og minst to hardøkter med løping.

Road to Barcelona #10

Uke 10 av 12 mot Barcelona halvmaraton (21. - 27. jan)Mål for uka: Løpe 140-150 km, gjennomføre tre styrkeøkter og minst to hardøkter med løping.

Av: Simen

Uke 10 av 12 mot Barcelona halvmaraton (21. - 27. jan)

Mål for uka: Løpe 140-150 km, gjennomføre tre styrkeøkter og minst to hardøkter med løping.

Mandag:
Starta uka med 50 min knestyrke før jeg løp 12 km helt rolig på mølla (5:00-tempo).

Hjem fra jobb løp jeg 8 km med snitt 4:51. Kneet var dessverre verre i dag igjen. Jeg håper på bedring til i morgen.

Tirsdag:
Mølleøkt der jeg ikke hadde noen plan annet enn å løpe minst en time. Starta på 12 km/t og økte med 0,5 per km. Nådde toppen på 17,5 før jeg kjørte samme opplegg ned igjen. Totalt 23 km med snittfart 4:10. Fikk noen kilometer i grei fart og en del tid med relativt høy puls, men jeg er litt usikker på om det her er en bra måte å oppnå det på.

Onsdag:
En time styrke før nok en mølleøkt. Begynner å bli rimelig godt kjent med leg extension, leg curl og leg press nå. Løpeøkta ble 3 km oppvarming på 12,5, 13 og 13,5 km/t, før 12 km på 14 (4:17) og 3 km nedløp. Totalt 18 km med snitt 4:25. Det her er en typisk økt som ikke burde koste noen ting, men som har gjort det i det siste. I dag kom den nesten gratis. Enda mer positivt var det at kneet har oppført seg eksemplarisk i hele dag, og kun sa ifra så vidt helt på slutten. Det er rart hvordan ting kan skifte så mye fra dag til dag. På mandag var det mye verre.

Torsdag:
Løp en rolig mil før skolen. Snittfarta ble 4:58. Endelig er jeg der at det her er sone 1 igjen.

Etter skolen ble det enda en rolig tur, men både roligere og lengre. Kjente det litt i kneet etter 14 km, men det er langt fra like ille som det var for noen uker siden. Akkurat nå ser jeg veldig lyst på skadesituasjonen. 21,2 km med snitt 5:13.

Fredag:
Tilbake på mølla. Denne gang for å kjøre hardøkt. Jeg brukte oppvarmingen i dag også til å bestemme meg for hva jeg skulle prøve på. Jeg synes det fungerer greit akkurat nå. Da får jeg først en feeling på hva kneet kan bli med på. Økta ble oppvarming + 10 x 1000 m på 18 km/t (3:20 min/km) med ett minutts pause + nedløp. Noen ganger tidligere har jeg forsøkt å ikke hoppe av mølla mens jeg skrur farta opp og ned i pausene for å lettere vite akkurat hvor langt jeg har løpt. I dag hoppa jeg av i stedet, og da ble det plutselig veldig mye lettere, ettersom ikke halve pausa gikk i høy fart. Fortsatt en tung økt, men jeg synes jeg hadde grei kontroll på den farta her i dag. Om det evt. går i 21,1 km uten pause er jeg mer usikker på. Totalt ble det 22 km løping med oppvarming og nedløp.

Lørdag:
9 km helt rolig før jobb. Plutselig var det snø opp til midt på leggene igjen, og da gikk også

Mental trening: Ikke mye annet å underholde seg med enn egne tanker her.

farta ned for å holde intensiteten nede. 5:35 i snittfart.

Hjem fra jobb ble det omtrent det samme igjen. Fortsatt elendige forhold ute. 12,4 km med snitt 5:14.

Søndag:
En time styrkeøkt før løping. Siden det er søndag er det selvsagt langtur som står på menyen. Planen var 25 km uten noen spesielle føringer for tempo. Det gikk relativt seigt for seg på starten og jeg hadde veldig lyst til å gi meg etter 13 km. Jeg hadde jo uansett allerede løpt det planlagte den uka her. Heldigvis holdt jeg det gående og det løsna litt etter hvert. Endte opp med 30 km hvor jeg løp progressivt fra 4:48 til 3:50 per km. Det her er det lengste jeg har løpt siden Frankfurt Marathon i oktober, og jeg kan melde om et 99 % smertefritt kne.


Totalt: 165,7 km løping. 15 timer og 57 minutter trening.

Treningsloggen i Strava begynner endelig å se mer normal ut.

Årets beste treningsuke hittil uten tvil, uten at det sier så veldig mye. Endelig kan jeg løpe uten å tenke så mye på kneet. Hvis det fortsetter sånn her kan jeg melde det skadefritt neste uke og slutte og mase om det, og heller begynne å trene skikkelig. Neste uke blir planen noe lignende det jeg gjorde den uka her. Jeg må prøve å få opp kvaliteten litt på hardøktene, men jeg vil fortsatt vente litt med å løpe fartsøkter i høyere tempo. Jeg vil satse på mengde rundt 150 km igjen, så blir det en kort nedtrapping før halvmaratonløpet. Opprinnelig var planen å trappe ned mer, men når man nesten ikke har fått trent er det ikke mye å trappe ned fra. Da er det bedre å trene.

God treningsuke!
Simen

Road to Barcelona #9

Uke 9 av 12 mot Barcelona halvmaraton (14. - 20. jan)Mål for uka: Gjennomføre tre styrkeøkter, to hardøkter og løpe 120-150 km.

Road to Barcelona #9

Uke 9 av 12 mot Barcelona halvmaraton (14. - 20. jan)Mål for uka: Gjennomføre tre styrkeøkter, to hardøkter og løpe 120-150 km.

Road to Barcelona #9

Uke 9 av 12 mot Barcelona halvmaraton (14. - 20. jan)Mål for uka: Gjennomføre tre styrkeøkter, to hardøkter og løpe 120-150 km.

Av: Simen Næss Berge

Uke 9 av 12 mot Barcelona halvmaraton (14. - 20. jan)

Mål for uka: Gjennomføre tre styrkeøkter, to hardøkter og løpe 120-150 km.

Mandag:
Starta uka med en rolig 10 km i drittvær før skolen. Snittempo 4:52. Hvis det er mulig å bli snøblind av å løpe, så var ikke det her så langt i fra. Andre økt ble 50 min styrke etter forelesning.

Avslutta dagen med å løpe 10,1 km hjem fra jobb midt på natta. For første gang på veldig lenge klarte jeg å finne bittelitt flyt. 4:36 i pace og 68 % av makspuls. Kneet var litt vondere, uten at det bekymrer meg så veldig. Det virker å være bedre og verre omtrent annenhver dag nå, men så lenge trenden er positiv er jeg fornøyd.

Tirsdag:
Starta dagen med en relativt hard spinningøkt, som bestod av ca. 4 x 10 minutter på høy intensitet.

Andre økt ble styrke + 16 km helt rolig på mølla. Hadde egentlig tenkt til å prøve meg på en hardøkt på mølla, men etter både spinning og styrke var beina veldig seige. Prøver på nytt i morgen.

Onsdag:
Forsov meg litt til morraøkta og fant på noe der og da. Endte opp med 3 x 3000 m med 500 meter jogg som pause. Farta på 3000-meterne ble 3:30, 3:27 og 3:24. Dessverre er jeg ikke bedre enn det her per dags dato, men det er også nesten bedre enn forventa. Totalt ble det 14 km med snitt 3:55.

Dagens andre økt ble 10,1 km rolig. Måtte løpe litt fortere enn 100 % restitusjonstempo for å ikke fryse i hjel. Snitt 4:47.

Torsdag:
Torsdag morgen var det tidlig opp for å rekke å løpe før flytur. Det er sjelden jeg løper klokka halv seks på morgenen, men jeg ville mye heller det enn å ta en løpefri dag. 10 km med snitt 5:15.

Fredag:
13,4 km rolig sightseeing-tur i Praha før frokost. Snitt 4:59. Det finnes ikke bedre måter å se en ny by på enn å løpe en tur. Man kommer seg overraskende langt og får sett mye på en time. I tillegg er de fleste turistene fortsatt ikke ute i gatene på morgenen. Det var deilig å

bytte ut -16 grader fra morgenen før til opptil flere plussgrader nå.

Vurderte å løpe en tur til på kvelden, men jeg var ganske sliten etter en lang dag og droppa det. Klokka mi sa jeg hadde gått over 17 km i tillegg til løpinga, så da sa jeg meg fornøyd for dagen.

Lørdag:
Sightseeing del to. 11 km før frokost med snitt 4:51. Løp rolig hele veien bortsett fra ett drag over Charles Bridge.

Søndag:
Jeg var hjemme igjen og skulle kjøre langtur på mølle etter en kort styrkeøkt. Det var den eneste planen. Hvordan det skulle skje tok jeg på feelingen. Fasiten ble 25 km med de første 10 på 4:00, de neste 10 på 3:50 og de siste 5 på 3:40. Kontinuiteten i økta ble dessverre litt ødelagt av dopause etter 13 km, men jeg synes det her er noe av det bedre jeg har følt meg på lenge. Kneet krangla litt helt på slutten, men ikke verre enn jeg er blitt vant til. Nå er det her også det lengste jeg har løpt siden slutten av november, så litt smerter må jeg nok regne med.

Totalt: 119,8 km løping. 12 timer og 4 minutter trening.

Det ble en helt ok uke igjen hvor jeg føler jeg har ganske god kontroll. Jeg skulle gjerne fått løpt mer i høy fart, men det tørr jeg ikke prøve på enda. Mengden ble litt ned fra forrige uke, mye fordi jeg tok det rolig på ferie og ikke stressa med å kjøre doble økter. Hvis kneet spiller på lag de neste to ukene, vil jeg nok se på det her som en liten “down week” og prøve å løpe rundt 150 km de neste to ukene før jeg kjører en 1-ukes taper før halvmaratonløpet i Barcelona. Det er kun tre uker igjen, altså så og si ingen tid til å forbedre formen på. Målet om 68:59 er for langt unna til at det er realistisk eller lurt å prøve. Persen min på 71:25 kan jeg kanskje være i nærheten av om alt klaffer de neste ukene. Ellers må jeg håpe at jeg i det minste kan løpe på under 75 minutter, som er første halvdel på cruise-control i en 2:30-maraton.

Road to Barcelona #8

Uke 8 av 12 mot Barcelona halvmaraton (7. - 13. jan)Mål for uka: Løpe minst 100 km, gjennomføre tre seriøse styrkeøkter for kneet på treningssenter og gjennomføre to hardøkter.

Road to Barcelona #8

Uke 8 av 12 mot Barcelona halvmaraton (7. - 13. jan)Mål for uka: Løpe minst 100 km, gjennomføre tre seriøse styrkeøkter for kneet på treningssenter og gjennomføre to hardøkter.

Road to Barcelona #8

Uke 8 av 12 mot Barcelona halvmaraton (7. - 13. jan)Mål for uka: Løpe minst 100 km, gjennomføre tre seriøse styrkeøkter for kneet på treningssenter og gjennomføre to hardøkter.

Av: Simen

Uke 8 av 12 mot Barcelona halvmaraton (7. - 13. jan)

Mål for uka: Løpe minst 100 km, gjennomføre tre seriøse styrkeøkter for kneet på treningssenter og gjennomføre to hardøkter.

Mandag:
Løp en lett 10-kilometer før skolen. Snitt 4:45.

Hjem fra jobb løp jeg 8,1 km i masse løssnø. Snitt 5:05. Kjente nesten ingenting til kneet i dag. Håper det fortsetter.

Tirsdag:
10,8 km rolig (snitt 5:03) som første økt. Fortsatt kjipe forhold ute.

Andreøkta ble en time styrke + 9 km på mølla på 4:48/km.

Onsdag:
13,5 km rolig ute. Snitt 4:51.

På kvelden bestemte jeg meg for å teste kneet litt. Jeg løp 10 km på mølla med 2 x 1000 m på 18 km/t 3:20. Nesten smertefritt i kneet. Formen er elendig, men det kan jeg leve med. Den kan jeg gjøre noe med om jeg får trent som jeg vil. Avslutta med 30 min på ellipsemaskinen hvor jeg kjørte 20 x 45/15 i midten.

Torsdag:
55 min styrke før intervalløkt på banen inne i Håkons Hall. Økta ble 3 x 350 m + 3 x 2100 m (en runde på banen er 350 meter). Tempoet på de korte draga ble 2:54-45. På de lange ble det 3:26-25. Jeg hadde egentlig tenkt til å avslutte med 3 x 350 m til slutt igjen, men jeg begynte å kjenne det i kneet og avslutta økta i stedet. Det var nok smart. Jeg tror jeg skal være forsiktig med å kjøre så korte drag og høy fart frem til jeg er 100 % tilbake. Det er nok bedre å kjøre lengre drag med lavere fart.

Fredag:
På fredag ble det kun en økt, men den ble litt lenger. 22 km på mølla. Første 10 km på 4:48, neste 10 på 3:55 og siste 2 på 4:48. Veldig fornøyd med den økta her. Ikke fordi formen er bra, for det er den absolutt ikke, men fordi kneet føltes nesten helt bra.

Lørdag:
En liten time styrke før mølleøkt. Dette var styrkeøkt nummer 20 etter jeg ble skadet. Hadde ingen plan for løpinga. Endte opp med 15 km totalt med 3 km oppvarming + 10k på 3:31/km + 2 km nedløp. Kjente det litt mer i kneet på slutten i dag, men det er helt klart bedre enn for en og to uker siden. 10-kilometeren på midten føltes dessverre mer ut som terskel enn maratonfart. Jobba ganske så hardt.

Søndag:
Rolig langtur med mye stigning. 23,1 km med snittfart på 5:19. Kjente det såvidt i kneet rundt 15 km, men det ble bedre igjen. Stor fremgang fra forrige langtur jeg løp ute.

Totalt: 135,2 km løping. 14 t og 4 min trening.

Mengden er på vei opp igjen.

Endelig en uke hvor ting begynner å se bedre ut. Kneet har blitt merkbart bedre, men det er fortsatt et lite stykke igjen til jeg kan friskmelde det helt. Nå gjelder det å ikke gjøre noe dumt så det blir verre igjen. Høy fart skal jeg nok fortsatt unngå. Formen er veldig langt unna der den burde ha vært på det tidspunktet her, men mye kan skje på noen uker. De neste tre ukene blir helt avgjørende for hva jeg kan få til i Barcelona. Akkurat nå tviler jeg på at jeg kan finne en grei form til løpet, men ting kan snu fort. Egentlig har jeg ikke mistet så fryktelig mange uker med trening. Nå er det bare å gjøre jobben fremover og håpe på det beste!

Road to Barcelona #5, #6 & #7

Her kommer en rapport over den treninga jeg har gjennomført de siste tre ukene, og hva som skjer med kneskaden min. Løpet i Barcelona nærmer seg veldig, er det noe håp for at jeg skal komme i form til det?

Road to Barcelona #5, #6 & #7

Her kommer en rapport over den treninga jeg har gjennomført de siste tre ukene, og hva som skjer med kneskaden min. Løpet i Barcelona nærmer seg veldig, er det noe håp for at jeg skal komme i form til det?

Road to Barcelona #5, #6 & #7

Her kommer en rapport over den treninga jeg har gjennomført de siste tre ukene, og hva som skjer med kneskaden min. Løpet i Barcelona nærmer seg veldig, er det noe håp for at jeg skal komme i form til det?

Av: Simen Næss Berge
Toppfoto: Bjørn Johannessen (Kondis)

Her kommer en rapport over den treninga jeg har gjennomført de siste tre ukene, og hva som skjer med kneskaden min. Løpet i Barcelona nærmer seg veldig, er det noe håp for at jeg skal komme i form til det?

Uke 5 av 12 mot Barcelona halvmaraton (17. - 23. des)
Mål for uka: Øke mengden løping, men fortsatt ha god kontroll.

Mandag:
Hvile. Jeg prøver å kjøre en treningsfri dag i uka nå, for å gi kroppen litt bedre mulighet til å reparere seg. I tillegg var jeg opptatt med eksamenslesing og jobb, så det ga lite mening å kjøre en økt kun for å gjøre det. Kjente litt smerter i hvile etter økta i går.

Tirsdag:
10,2 km med snitt 4:23. Det blir lite struktur på treninga nå og mye lapskaus. Førsteprioritet er å bli skadefri, så får jeg heller trene bedre når kneet er bra igjen. Hadde håpet å føle meg litt bedre i kneet etter en treningsfri dag.

Onsdag:
12 km med snitt 4:38. Kjente litt smerter mot slutten. Tror ikke det er farlig, men jeg skal passe på så det ikke blir verre fra dag til dag.

Det her ble en veldig dårlig start på uka styrkemessig. Har brukt de siste dagene til å lese til årets siste eksamen, som er i morgen. Må skjerpe meg med styrketreningen fra i morgen av.

Torsdag:
40 min styrke på kneet + 8 km rolig på mølla (snitt 4:53). Har kjent litt hvilesmerter i kneet siden i går. Det var heldigvis ikke verre under løping. Håper å få startet juleferien i morgen ved å trene bedre.

Fredag:
35 min knestyrke + 12 km på mølla inkl. 5 x 1000 m/ 1 min jogg i mellom. Løp på 17,0 til 17,4 km/t. Litt forsiktig fart, men merker at formen uansett er langt unna der den skal være. Kjente litt smerter mot slutten, men ikke spesielt mye verre enn når jeg løper helt rolig. Med en gang jeg gikk av mølla var smertene borte igjen.

Lørdag:
25 min styrke + 24 km på mølla på 4:26/km. Kjente det i kneet fra omtrent 30 min og utover, men det ble ikke verre.

Søndag:
8 km helt rolig på morgenen (5:42 snitt) og 10,5 km med snitt 4:34 på kvelden.

Totalt: 84.9 km løping + 3 styrkeøkter. 8 t og 14 min trening.

Det ble en mye bedre uke enn den forrige, selv om jeg kun løp ca. 50 % av normal mengde. Jeg fikk inn en liten langtur og hadde to økter på en dag uten at det ga meg mer problemer enn ellers. Tar med meg det inn i juleperioden.


Uke 6 av 12 mot Barcelona halvmaraton (24. - 30. des)
Mål for uka:
Løpe litt mer enn forrige uke og trene styrke minst tre ganger.  

Mandag:
Prøvde meg på en liten langtur ute. Løp 21,3 km med snitt 4:41. De turene her er for tiden emosjonelle karuseller. I det ene øyeblikket kjennes kneet ut som om jeg aldri kan løpe maraton igjen. I neste øyeblikk er smertene nesten borte. Som vanlig ble smertene helt borte rett etter jeg slutta å løpe.

Resten av søskenflokken skulle ut en liten tur akkurat da jeg kom hjem, så da ble det 5 km ekstra som bonus eller nedjogg (snitt: 5:36). Avslutta med en halvtime styrke. Godkjent trening til å være julaften selv om jeg gjerne skulle løpt en del lengre. Jeg har ønska meg to velfungerende knær til jul, så vi får se hvordan det går.

Tirsdag:
Gikk ut med en plan om å løpe hardt i alle motbakker, men måtte justere i allerede første bakke pga. smerter. Stoppa litt etter halvveis og vurderte og ringe etter skyss. Det ble heldigvis litt bedre etter en stopp, og jeg kom meg hjem litt haltende. 10,6 km med snitt 4:48.

Onsdag:
I dag hadde jeg en litt bedre dag igjen og jeg kom meg gjennom 22 km med snitt 4:46.

Torsdag:
Omtrent det samme igjen. 20 km med snitt 4:33.

Fredag:
Rolig tur, 10,6 km med snitt 5:13.

Lørdag:
Ingen endring til i dag, bortsett fra at jeg måtte kjempe en hard kamp mot sofaen for å komme meg ut. 10,3 km med snitt 4:45. Gikk en mil på ski først og trente 20 minutter styrke til slutt.

Søndag:
10,6 km med snitt 4:33. Spilte også fotball i omtrent 90 minutter og trente styrke i 20 minutter til slutt. Fotball var kanskje ikke årets beste ide, men gøy var det uansett.

Totalt: 110,7 km løping. 12 t og 29 min trening.

Blir fortsatt ikke helt klok på kneet. Det kan virke som om det er fremgang helt til det plutselig blir veldig vondt igjen. Fikk uansett økt mengden litt mer denne uka igjen, selv om kvaliteten er totalt fraværende. Det blir ikke mye form av den treninga her. Jeg tillater meg selv å løpe de rolige turene i sone 1-2 nå, siden jeg uansett ikke skal være klar til kvalitetsøkter dagen etter. Jeg følger ingen plan, men tar en dag om gangen, og gjør akkurat det jeg føler for og tåler hver dag.


Uke 7 av 12 mot Barcelona halvmaraton (31. des - 6. jan)
Mål for uka:
Skal være så ærlig og si at jeg glemte å sette opp et ukesmål.

Mandag:
Nyttårsaften og Kondis’ Nyttårsløp som jeg meldte meg på for et par måneder siden. Den gang var planen å utfordre persen på 15:47 fra nyttårsaften i fjor. Nå var planen blitt justert til å fullføre uten å gjøre skaden verre. Om det var smart å stille i det hele tatt var jeg usikker på, men det her ville sannsynligvis gi meg svar på det, og da også en ide om hva jeg kan og ikke kan gjøre de neste ukene.

Jeg kjente en del til kneet allerede på oppvarminga og måtte stoppe opp og ta en pause før jeg fikk varma opp ferdig. Ikke et veldig godt tegn, men det gikk helt fint med en gang løpet var i gang. Det er lenge siden jeg har trent noe fart, så jeg leda den første kilometeren kanskje i overkant fort på 3:05. Greit nok om jeg hadde vært i form, men formen er langt unna. De neste kilometerne gikk langt saktere på ca. 3:21, 18 og 35, men det var også en del opp og ned, snø og glatt, og svinger. Hvorfor vi skulle løpe mellom folk som var på handletur og ikke hadde anelse om at det pågikk et løp er jeg også litt usikker på ettersom løypa som var i fjor var mye raskere og mindre komplisert. Den siste kilometeren som gikk for det meste på bar asfalt og litt nedover gikk litt fortere igjen. At jeg ble parkert av Ole-Petter i spurten visste jeg kom til å skje lenge før det skjedde, så det var ingen nedtur. Jeg var bare glad jeg klarte å beholde 2. plassen og at kneet tilsynelatende tålte 5 km hard løping.

Kondis' Nyttårsløp 2018. Foto: Bjørn Johannessen.

16:20 i sluttid på 5 km gir en kilometertid på 3:16. Halvmaraton på 1:08:59 krever en snittid på 3:16. Det er bare å innse at det her ikke går helt min vei. Jeg skal ikke gi meg så lett, men denne gangen skal jeg ikke være så sta og tviholde på målet mitt for enhver pris. Jeg får revurdere det målet den siste uka og se hva som er realistisk å få til.

Totalt ble det 13,7 km på nyttårsaften.

Tirsdag:
13 km rolig med snitt 5:13.

Onsdag:
10,6 km med snitt 4:46. Litt verre enn i går.

Torsdag:
Etter to dager med korte økter hadde jeg tenkt til å løpe litt lenger igjen. Kneet protesterte og jeg ga meg etter 13,2 km med snitt 4:53. Det hjelper ikke så mye å legge planer om man uansett ikke får gjennomført de.

Fredag:
Løp årets første halvmaratondistanse. Smertene var omtrent som i går, men jeg valgte å fortsette allikevel. Smertene gir seg alltid rett etter jeg er ferdig å løpe, så det virker ikke veldig farlig å fortsette. Jeg tørr uansett ikke å løpe så mye lenger enn det her. Avslutta med en liten styrkeøkt.

Lørdag:
Trente en kort styrkeøkt før jeg løp 22 km på mølla. Første 10 km på 4:26 og siste 12 km 4:10. Hadde planer om å nærme meg 30 km, men merka at kneet ble mer og mer stivt mot slutten, så valgte å gi meg mens leken var god. Også i dag ble smertene borte rett etter jeg ga meg.

Søndag:
12,2 km rolig med snitt 4:59.

Totalt: 105,9 km løping. 9 t + 9 min trening.

Det her ble en ganske så middelmådig uke, og mye av grunnen er nok at jeg ikke har noen plan for tiden. Styrketreninga sklei litt ut og jeg gjennomførte kun to korte økter. Fra i morgen av er det tilbake til både skole og jobb igjen. Da blir det forhåpentligvis litt lettere å få struktur i hverdagen igjen. Jeg må skjerpe meg med både styrketrening og annen alternativ trening. I jula har det vært litt vanskelig å trene styrke, siden jeg ikke har hatt tilgang til noe treningssenter, men det er heldigvis ikke noe problem nå. Jeg er også nødt til å begynne å trene hardøkter på ellipse om jeg ikke får løpt de. Det tror jeg kan hjelpe en god del på formen når jeg endelig kan løpe for fullt igjen.

Om 5 uker er halvmaratonløpet i Barcelona ferdig. Jeg skulle helst hatt 18 uker kjenner jeg nå.

Skader ødela en del både for kontinuiteten og målet om å løpe 7000 km i 2018. 6119 km ble fasiten. Totalt sett ble det et bra løpeår med perser på både 10 km og halvmaraton, men viktigst av alt; to ganger under 2:30 på maraton.

God skadefri trening!
Simen Næss Berge

Road to Barcelona #1 & #2

I denne serien vil jeg hver uke frem mot Barcelona halvmaraton, 10. februar 2019, poste treningen min. Kom gjerne med kommentarer, spørsmål og innspill. Målet mitt er å løpe sub 69 minutter (3:16/km). Nåværende pers er på 71:25 (3:23/km). Ettersom jeg kjører en 12-ukers oppkjøring, starter jeg med å legge ut de to første ukene.

Road to Barcelona #1 & #2

I denne serien vil jeg hver uke frem mot Barcelona halvmaraton, 10. februar 2019, poste treningen min. Kom gjerne med kommentarer, spørsmål og innspill. Målet mitt er å løpe sub 69 minutter (3:16/km). Nåværende pers er på 71:25 (3:23/km). Ettersom jeg kjører en 12-ukers oppkjøring, starter jeg med å legge ut de to første ukene.

Road to Barcelona #1 & #2

I denne serien vil jeg hver uke frem mot Barcelona halvmaraton, 10. februar 2019, poste treningen min. Kom gjerne med kommentarer, spørsmål og innspill. Målet mitt er å løpe sub 69 minutter (3:16/km). Nåværende pers er på 71:25 (3:23/km). Ettersom jeg kjører en 12-ukers oppkjøring, starter jeg med å legge ut de to første ukene.

I denne serien vil jeg hver uke frem mot Barcelona halvmaraton, 10. februar 2019, poste treningen min. Kom gjerne med kommentarer, spørsmål og innspill.

Målet mitt er å løpe sub 69 minutter (3:16/km). Nåværende pers er på 71:25 (3:23/km).

Ettersom jeg kjører en 12-ukers oppkjøring, starter jeg med å legge ut de to første ukene.  

Uke 1 av 12 mot Barcelona halvmaraton (19. - 25. nov)

Mål for uka: Komme inn i seriøs trening igjen på en trygg måte. Dette blir den fjerde uka etter Frankfurt Marathon. De forrige tre ukene har vært på 29,8, 74,2 og 103,5 km. Dette har gått omtrent som planlagt både med tanke på restitusjon og sakte opptrapping av mengde igjen.

Mandag:

10 km restitusjon før frokost. Snitt: 4:53. Jeg bryr meg sjelden om tempoet på de turene her. Det eneste fokuset er å komme seg gjennom distansen uten at pulsen blir for høy. En av de største feilene man kan gjøre om man løper relativt mye er å løpe de øktene her for hardt.

10 km restitusjon hjem fra jobb. Jeg bor omtrent en km fra jobb, men jeg sparer en del tid ved å løpe en omvei hjem. Sliten og slapp i kroppen. Dårlig til å spise i løpet av dagen.

Tirsdag:

16 km med snitt 4:23. Mye av treningen jeg gjør i denne oppkjøringen vil være inspirert av Pete Pfitzinger sine treningsplaner. Dette er en økt som skal bidra til å bygge aerob kapasitet uten å gjøre restitusjonstiden spesielt mye verre. Det er ikke like lett som restitusjon og samtidig er det mye lettere enn en hardøkt. Jeg treffer stort sett der jeg ønsker om jeg bare løper uten bremsen på, uten å presse på.

Onsdag:

Ukens første kvalitetsøkt. Økta ble totalt 18 km med 18 minutter terskel + 4 min jogg + 12 min terskel, totalt 30 minutter rundt terskel. Jeg gjør stort sett alltid denne type økter på mølle fordi det er mye lettere å gjennomføre da. Jeg vet ikke akkurat hvor min laktatterskel ligger, men jeg synes heller ikke det er så fryktelig viktig å vite. 15k til halvmaratonfart er et bra tempo for denne typen økter. Allikevel valgte jeg å kjøre litt saktere enn tempoet til halvmaratonpersen min. Jeg løp på 3:25/km og synes det var mer enn tungt nok. Som første av denne typen økter på lenge var jeg usikker på formen. Hadde jeg starta på et raskere tempo hadde jeg sannsynligvis ødelagt hele økta og ikke klart å fullføre. Man må legge egoet litt til side og trene på det nivået man er for øyeblikket, ikke på det nivået man skulle ønske man var på.

Torsdag:

10,7 km rolig før frokost. Snitt: 4:58. Beste følelsen jeg har hatt på lenge på rolige turer.

På kvelden løp jeg 1900 + 2 x 900 + 1900 + 2 x 900 + 1900 m med 90 sek pause med Lillehammer IF, for totalt 18,8 km. Dette ble løpt på grusvei og jeg løp relativt kontrollert 3:33/km til 3:21/km på dragene.

Jeg er litt usikker på hvor smart det er å løpe to kvalitetsøkter på dager på rad. Det er noe jeg må føle litt på fremover. En mulighet kan være å flytte onsdagens økt til tirsdag for å få en dag i mellom.

Fredag:

10,8 km restitusjon. Snitt: 5:04. Her starta jeg klokka og så ikke på den før jeg var hjemme igjen. Jeg synes det fungerer fint for å bare løpe rolig på følelse.

Lørdag:

Samme økt som på tirsdag, men med to serier av 8 x 100 m strides med 3 minutter mellom seriene, og ett minutt mellom hvert drag. Strides kjører jeg omtrent som et stigningsløp, men jeg prøver å komme rett opp i ønsket fart og holde meg der. Farta varierer noe, men fra 5000 til 1500 m fart vil stort sett være beskrivende. Målet er ikke å løpe så fort som mulig, men å løpe i relativt høy fart med relativt god kontroll. Dette skal være bra for å øke fartsressursene, men også for løpsøkonomien. 4:06/km snitt for hele økta.

Søndag:

26 km med snitt 4:23. Planen er å få til langtur hver søndag, så dette var nummer 1 av 12, hvor den siste vil være Barcelona halvmaraton. Jeg løp litt progressivt og økte fra rundt 4:40 til 3:40. Jeg har ofte kjørt langturene mine veldig rolig. Jeg håper å få til flere langturer med kvalitet i denne oppkjøringen. Mandager er alltid rolige, og tirsdagene er heller ikke harde, så det er egentlig ingen grunn til å ikke kjøre på litt på søndager fremover.

Totalt: 137,3 km.

Uke 1. Skjermdump: Strava.

Ikke fryktelig mange kilometer, men det ble en bra økning fra forrige uke. Jeg kommer til å prøve å øke litt de neste ukene, men jeg tror ikke jeg vil løpe like mye som jeg har gjort under mine siste maratonoppkjøringer. Jeg vil nok heller prøve å holde kvaliteten høyere med mer terskeltrening, fartsøkter og harde langturer. Totalt sett var jeg litt umotivert den uka her. Hadde jeg vært topp motivert kunne det fort blitt rolige turer både tirsdag, onsdag og fredag i tillegg til det jeg allerede trente.

Grunnen til at jeg nettopp kjører en egen plan mot Barcelona og har det som et eget hovedmål er for å bli tvunget til å gjøre ting litt annerledes. Jeg tror litt forandring vil være bra for meg, med tanke på at jeg har gjort ting veldig likt de siste årene. I år løp jeg Haag halvmaraton som et delmål på veien mot Rotterdam Marathon. Nå løper jeg Barcelona halvmaraton som et eget hovedmål før Paris Marathon kommer som  hovedmål 8 uker senere.


Uke 2 av 12 mot Barcelona halvmaraton (26. nov - 2. des)

Mål for uka: Fortsette å øke ukesmengden litt, øke kvaliteten på onsdagens terskeløkt og øke lengden på søndagens langtur.

Mandag:

10 km restitusjon før frokost. Snitt: 4:58. Sesongens kaldeste tur så langt med -12 grader, men fortsatt ingen snø. På denne tiden i fjor var det for lengst kommet snø. Jeg tar hver eneste dag med bar bakke som en bonus nå.

12,2 km restitusjon hjem fra jobb. Snitt: 5:09. Nok en gang følte jeg meg veldig slapp og sliten på den økta her. Til neste uke vil jeg ha større fokus på å spise jevnt gjennom hele dagen.

Tirsdag:

16 km generell utholdenhet. Løp ikke hardt, men løp heller ikke helt rolig. 4:22 i snitt.

Onsdag:

Terskel på mølle igjen. Denne gangen var økta 20 min + 16 min, altså totalt 6 min lenger enn for en uke siden. Jeg økte også tempoet fra 3:25 forrige uke til 3:23 nå, som er min nåværende pers på halvmaraton. Totalt sett gikk nok den økta her lettere enn forrige uke. Jeg har nok ikke blitt spesielt mye bedre på en uke, men det hjelper å komme i gang med ordentlig trening igjen.

Grunnen til at man deler opp økta i to med en pause i mellom er for å få flere minutter totalt med kvalitet. Jeg skulle egentlig ha 4 min rolig jogg som pause her, men det ble heller 5 min hvile pga. dopause. Jeg tror ikke det gjorde økta noe lettere, ettersom det er lettere å stivne når man ikke holder beina i gang.

Torsdag:

Først løp jeg 10,5 rolige km med Jann på sesongens første snø. Deretter dro jeg rett på fellesøkt med klubben, hvor vi løp 10 x 900 m med 1 minutt pause på grusvei, som nå var mest snø og is. Det var i overkant glatt med vanlige løpesko. Tempoet ble mellom 3:33 og 3:20. Totalt ble det 28,2 km

Fredag:

Prøvde å løpe en tidlig morgentur med Jann, men forholdene var helt forferdelige. Det ble lite løping og fokus var kun på å holde seg på beina. Vi ga opp den opprinnelige planen og snudde tidlig. Logga 6,6 km med 5:46 i snitt.

Jeg skulle egentlig bare ha en tur denne dagen, men jeg hadde jo nesten ikke trent. Fikk løpt en mil på skolemølla med 4:48 i snitt før jobb. Kjente litt smerter i venstre kne.

Lørdag:

Bar asfalt igjen, så det gikk bedre å løpe en mil med Jann før frokost nå. Fortsatte litt til og løp 8 x 12 sekunder med bakkesprint mot slutten av økta. Har ikke gjort det før, så tidene brydde jeg meg ikke spesielt mye om. Det føltes greit, men kneet begynte å krangle litt igjen. Derfor droppa jeg 8 x 100 m strides som jeg skulle kjøre til slutt. Totalt fikk jeg 18 km.

Søndag:

Løp først 12 km rolig med Jann. Hadde planer om å løpe 30 km med en raskere siste halvdel, men kneet begynte å krangle igjen. Ble litt småhalt etter to mil, så da valgte jeg å løpe hjem i stedet for å fullføre. 21,7 km med snitt 4:59. Det virker som akkurat samme skade som jeg har hatt tidligere i år, så nå er det på tide å sette inn tiltak. Må prøve å begynne med styrkeøvelser på kneet fra i morgen av. Fordelen med at jeg har slitt med det samme før, er at jeg vet hvilke øvelser jeg burde gjøre. Om sub 69 skal være et realistisk mål i Barcelona har jeg absolutt ikke tid til å være skadet lenge nå. Det er kun 10 uker til Barcelona halvmaraton.

Totalt: 143.0 km

Uke 2. Skjermdump: Strava.

Totalt sett ble det en helt ok treningsuke hvor mengden ble økt såvidt igjen, men det store spørsmålet er selvsagt hvordan kneet vil oppføre seg fremover. Jeg er fornøyd med progresjonen på terskeløkta fra forrige uke, og hadde håpet å fortsette å øke kvaliteten der kommende uke. Om jeg får løpt den økta i det hele tatt nå er jeg usikker på.